Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2023 12:00
Čas čtení 0:49
Tereza Šnajdrová

Ovládnou houby svět? Vědci vyvinuli živý počítač z hub

Ovládnou houby svět? Vědci vyvinuli živý počítač z hub
Zdroj: Pixabay/adege/volně k užití
TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

To, co se po desetiletí zdálo být sci-fi, se nyní stalo skutečností. Vědci vyvinuli první živý počítač z hub.

Vědci z Unconventional Computing Laboratory na University of the West of England vyvinuli počítač z hub. Ačkoli se propojení hardwaru a softwaru s živou tkání zdálo po celá desetiletí jako sci-fi, nyní se stalo skutečností. Houby jsou podle odborníků ideálním organismem, neboť fungují podobně jako lidský mozek, informují TechSpot a BusinessNews.

Doporučeno
Muž zemřel kvůli mozkožroutské amébě. Nakazil se z kohoutkové vody Muž zemřel kvůli mozkožroutské amébě. Nakazil se z kohoutkové vody 7. března 2023 8:49

Podle profesora Andrewa Adamatzkého z vědeckých týmů, které počítač vyvinuly, jsou houby ideálním organismem pro experimentování, neboť jejich podhoubí funguje podobně jako lidský mozek a může přenášet elektrické impulsy. Houby, které jsou napojeny na jedno podhoubí, spolu navíc mohou komunikovat skrze elektrické signály i na velmi velké vzdálenosti.

houby
Zdroj: The Unconventional Computing Laboratory at the University of the West of England/volně k použití


Právě tato vlastnost vědcům a vědkyním umožnila, aby houby použili jako komponenty pro základní desky. Jejich elektrické aktivity prý dokáží napodobit jazyk počítačů. „Ve skutečnosti jsme zjistili, že houby produkují hroty podobné těm, které produkují neurony,“ řekl Adamatzky. „Jsme první laboratoří, která podala zprávu o vrcholové aktivitě hub měřené mikroelektrodami, a první, která vyvinula houbovou elektroniku,“ dodal.

Doporučeno
KVÍZ: Oscary, stovky milionů i fenomén v zahraničí. Vyznáš se v českém filmu? KVÍZ: Oscary, stovky milionů i fenomén v zahraničí. Vyznáš se v českém filmu? 5. března 2023 11:00

Počítače z hub se však prý s tradičním hardwarem zatím nemohou srovnávat. Houby však oproti hardwaru vynikají v tom, že si vytváří vzpomínky o komunikaci, stejně jako lidské mozky. „V budoucnu můžeme pěstovat pokročilejší počítače z hub,“ dodal Adamatzky s tím, že houby by mohly pomoci i s léčbou Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Domů
Sdílet
Diskuse