Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
7. března 2023 18:28
Čas čtení 1:09

Zeman omilostnil firmu z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zeman omilostnil firmu z kauzy ovlivnění zakázky v Lánské oboře (Aktualizováno)
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie – stavební a báňská (ESB).

Aktualizováno 18:47 – Dosluhující prezident Miloš Zeman udělil milost jedné právnické osobě. „Prezident republiky přihlédl k tomu, že trest nepříznivě dopadá především na zaměstnance dané společnosti, a tomu, že významnou část trestu omilostněná společnost již vykonala,“uvedl mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Milost prezidenta Miloše Zemana dostala firma Energie – stavební a báňská (ESB), které soud na tři roky zakázal účast ve veřejných zakázkách v kauze ovlivňování zakázky v Lánské oboře. 

Firma o milost nežádala, rozsudek soudu ale považovala za nespravedlivý 

Trest byl podle Ovčáčka firmě uložen za „zločin zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě“. O jakou firmu jde, mluvčí nejprve neuvedl. Později se ukázalo, že se milost týká firmy Energie – stavební a báňská (ESB). ČTK to sdělil mediální zástupce ESB Karel Samec. ESB podle něj o milost nežádala, cení si jí ale, protože rozsudek v případu kolem šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka považuje za nesprávný a nespravedlivý.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Ve veřejném prostoru se nejprve spekulovalo o tom, že Zeman udělil milost firmě Metrostav, která podle informací serveru Seznam Zprávy podala na Hrad žádost o milost kvůli odsouzení v kauze týkající se úplatků za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun.

Zeman nedávno udělil milost například i Janě Nečasové (dříve Nagyové), ženě expremiéra Petra Nečase. V kauze vojenského zpravodajství jí odpustil zbytek zkušební doby podmíněného trestu odnětí svobody, který jí byl uložen za dva trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby.

O udělení milosti firmě ESB Zeman informoval den před skončením svého mandátu. Ani tato milost, stejně jako některé další, neodpovídá podmínkám, které si po nástupu do prezidentské funkce sám nastavil: tedy že milosti bude udělovat jen striktně omezenému okruhu humanitárních případů – pachatel nesměl mít na svědomí závažný trestný čin, musel mít závažné zdravotní problémy a zajištěné rodinné zázemí.

Zpět
Sdílet
Diskuse