Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
7. března 2023 19:20
Čas čtení 0:50

Muž musí exmanželce vyplatit skoro pět milionů korun za pětadvacet let domácí práce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Muž musí exmanželce vyplatit skoro pět milionů korun za pětadvacet let domácí práce
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Během čtvrtstoletí trvajícího manželství byla žena v domácnosti, neměla tak žádné vlastní úspory.

Španělský soud nařídil muži z Andalusie zaplatit bývalé manželce odškodné ve výši více než 200 tisíc eur, v přepočtu tedy téměř pět milionů korun, za dvacet pět let práce v domácnosti, kterou po dobu trvání manželství vykonávala bezplatně. Soud vypočítal odškodné na základě španělské minimální mzdy. O rozsudku informoval server France24.

Manželé žili v režimu odděleného majetku 

Žena od začátku manželství zůstala v domácnosti a starala se o rodinu. Manželství bylo uzavřeno v rámci takzvaného režimu odděleného majetku, což znamená, že to, co každý z manželů vydělal, zůstávalo výlučně v jeho vlastnictví. Manželka tak za celé trvání manželství nenabyla žádné úspory, protože nechodila do práce.

7. března 2023 17:29 Čas čtení 1:07 Opozice chce odvolat Markétu Pekarovou Adamovou. Jak předsedkyně sněmovny reagovala? Opozice chce odvolat Markétu Pekarovou Adamovou. Jak předsedkyně sněmovny reagovala?

Soud proto na základě minimální mzdy v době trvání manželství – mezi červnem 1995 a prosincem 2020 – rozhodl, že muž musí své dnes už bývalé manželce zaplatit za domácí práce. Kromě toho musí platit i výživné na jedno z dětí, které ještě nedosáhlo zletilosti.

V rozhovoru pro španělské rádio dotyčná žena uvedla, že její manžel nechtěl, aby pracovala. Jediné, co mu nevadilo, byla občasná práce ve fitness centrech, která vlastnil. Kromě toho se věnovala výhradně péči o rodinu a domácnost. „Musela jsem dělat to, co řekl. Dostal mě do pozice, kdy jsem nemohla nic jiného dělat,“ dodala. To, že jí manžel musí vyplatit peníze, považuje za spravedlivé. 

Domů
Sdílet
Diskuse