Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2023 11:00
Čas čtení 7:26
Vojtěch Vanda

Wizzory a Medooza jsou v podstatě stejná dekadentní hovada, rock v Česku zabil komunismus, tvrdí rapper s rockovým stylem

Wizzory a Medooza jsou v podstatě stejná dekadentní hovada, rock v Česku zabil komunismus, tvrdí rapper s rockovým stylem
Zdroj: se souhlasem Medooza
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP YOUTUBE
Uložit Uložené

I youtubeři umí rapovat. Třeba takový Wizzory je taktéž Medooza. Dvaadvacetiletý Robert má dvě alter ega, v jejichž rámci experimentuje s temnou inspirací ze všech stran. Na jedné vypráví creepypastu, na druhé vytváří emo rap.

Trošku s křížkem po funuse, ale přece. Únor pro všechny čtenáře seriálu FRESH RAP končí až nyní; v momentě, kdy vychází článek o reprezentantovi tohoto měsíce. Naši pozornost si během rešerše získal člověk, jenž na sebe původně upozornil na internetu něčím jiným než hudbou. Správně, dostáváme se do kontroverzních vod rapperů/youtuberů.

Než přijde čas na unáhlené závěry a omílané kýče, nechme nejprve promluvit umění. Není automaticky dáno, že v případě, kdy je člověk sledován kvůli videím s temnou tematikou, bude mít stejně zhlédnutí na emo rapových písničkách. A to dokonce tolik, že přesahují počty jeho sledujících na youtuberském kanálu. Jedna za druhou.

Pro hudební umění našeho hosta mluví i skutečnost, že není úplně nejznámějším youtuberem. Nicméně tam, kde se mluví o temných příbězích, husí kůži nahánějících historických událostech, drogách, zvláštnostech a mytologii, se setkáme s Wizzorym. Na kanále, kde dostává prostor rap, si říká Medooza. Tato alter ega se spojují v osobě dvaadvacetiletého Roberta z Děčína, další z postav sudetské rapové scény.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Wizzory je Medooza✨ (@medooza27)

Doporučeno
Face tats, vícejazyčný rap a latino křivky. Play$tation Princess vypráví o životě ve Venezuele, tvrdých začátcích i OnlyFans Face tats, vícejazyčný rap a latino křivky. Play$tation Princess vypráví o životě ve Venezuele, tvrdých začátcích i OnlyFans 5. února 2023 12:00

A i když jej byla poprvé možnost zaregistrovat jako Wizzoryho, jeho vztah k hudbě a umění obecně vykvetl mnohem dřív. „Jsem rodák z Ústeckého kraje, který psal první texty a básničky vlastně od prvního momentu, co jej ve škole naučili psát,“ tvrdí nám o sobě. „Už od svých 13 let jsem hrál v kapele na elektrickou kytaru a momentálně vystupuju pod pseudonymem Medooza,“ říká. 

Proč Medooza? „Vlastně to žádný hluboký význam nemá. Pár lidí mi v minulosti řeklo, že mám vlasy jako medúza,“ odpovídá nám na podobnost se svou vizáží. „V češtině je vlastně super, že to slovo může označovat jak onu bohyni, tak mořské zvíře. Rád využívám oba významy,“ přiznává.

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

O tom, co se aktuálně děje ve vodách mladého českého hip hopu, vydáváme i dvoutýdenní updaty. Proto pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Když už tedy mluvíme o Medoozovi, bylo by jistě fajn vysvětlit, jaký je mezi ním-hudebníkem a ním-tvůrcem videí opravdový rozdíl. „V podstatě žádný rozdíl není,“ utíná nás Robert. „Bylo by úplně jedno, jestli by v rozhovoru odpovídal Wizzory nebo Medooza. Je to ten samý člověk, co se jednou věnuje spíš dokumentárnímu contentu a podruhé trochu abstraktnější hudbě,“ nedělá odlišnosti.

Nápad dělat reggae „překazila“ temná stylistika

Medooza hovoří o svém umění jako o písních, které jsou stylizovány do alternative/rap/rocku, což není náhoda. Má to co do činění s jeho dětstvím, kdy hrál na kytaru v rockové kapele. Dle svých slov rap ze začátku ani vlastně nechápal. Docela netradičně ale jeho pohled na hudbu změnil jeho otec, který jej k rapu přivedl. Obvykle je to naopak.

„Pustil mi český Chaozz nebo například Insane Clown Posse a Control Machete,“ nešetřil otec, jak vidno, svého syna zvukem Juggalos. Možná i proto byla jeho hudba „naředěna“ rapovými vlivy. „Zní to možná až ironicky, ale Medooza měl původně být ve stylu reggae. Později jsem si uvědomil, že do reggae nesedí moje temná a poetičtější stylistika,“ vysvětluje. Jasno mu poté udělal až Lil Peep.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

„Ukázal mi, že se dá perfektně zkombinovat emo rocková a rapová hudba. Napadlo mě, že tohle je přesně to, co chci dělat. Nemyslím přímo emo rap, ale ono kombinování žánrů,“ popisuje, jak mu svitlo. Kombinace žánrů je pro něj klíčová. „Občas mě celkem mrzí, že hudebník úplně nemůže střídat několik do sebe nezapadajících žánrů a nálad,“ stýská si, když mluví o vlivech, které působí na jeho hudbu.

Medooza WIzzory
Zdroj: se souhlasem Medooza

„Vím, že by mě bavil i klasický rap, reggae, elektronika nebo třeba i více komediální texty... Bože, strašně by mě bavily komediální texty. Bohužel umělec bez konzistentnosti se úplně neuchytí,“ upozorňuje na to, že fanoušky zrovna nezahrnuje novými nahrávkami. Jak ale popisuje, když už něco vyjde, směřuje to opravdu do alternativního rock rapového stylu. Údajně se učí i screamo, takže doufá, že se mu povede vrátit s trochu tvrdší hudbou. 

Když někdo dělá temnou hudbu, očekává se, že se inspiruje temnými myšlenkami. To je částečně i tento případ. „Inspirace u mě moc neprobíhá na vědomé úrovni,“ doplňuje však Medooza. „Spíš se člověk nasákne věcmi, které jsou kolem něj, jako houba a to jej následně formuje. Tak to aspoň vnímám já ohledně sebe,“ pokračuje.

„Vím akorát, že ty texty a melodie vychází z emocí a existenčních problémů, které v danou chvíli cítím. Často je ta hudba prostě jen odrazem mých nočních myšlenek u sklenice vína,“ jde do detailu.

Hudba a YouTube

Samozřejmě nás hned napadlo, jestli je hudba inspirována i tím, co tvoří jako Wizzory. „Určitě. Například temnota protíná jak moji hudbu, tak videa na YouTube,“ potvrzuje. Tyto dvě věci jdou podle něj více než ruku v ruce. „Jsem ohledně toho tak komfortní, že si i rád do textu dám easter egg týkající se mých videí,“ zmiňuje například části veršů jako „mám tě přečtenou jak creepypastu“ nebo „slyším víly Banshee“. 

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

Novinku od Medoozy si však posluchači vychutnali naposledy devátého října minulého roku. Vstoupila mu totiž do toho psychika. „Dal jsem si částečně takovou pauzu kvůli osobním věcem a psychice. Nějak bych to nerozváděl. Teď už si zase stoupám před mikrofon, takže dobrý,“ uklidňuje všechny. Nicméně dosud neexistuje žádný pořádný ucelený projekt, přestože jeho písničky nemají o pozornost nouzi. Mluvíme o statisících poslechů na jedné stopě.

Prý je to způsobeno tím, že zatím není úplně spokojen s tím, co vydal. „První album chci vydat až v době, kdy budu mít ucelený zvuk a vypilovanější hlas. Album je pro mě posvátná věc,“ tvrdí. „Každopádně menší věci jako EP máme například už rozpracované s Pawliem Poiznem. Experimentujeme s prvky DnB, rapu a punku. Dáváme si za cíl přijít s žánrovým konceptem, který minimálně v Česku nikdo ani z daleka nedělá. A do jisté míry možná ani v zahraničí,“ láká na novinky.

S Pawliem (Fresh Rap s ním najdeš zde) jim to hodně šlape, což se s dřívějšími releasy potvrdilo, a popravdě se jedná o jediné větší jméno, se kterým dělal. „Už jsem dohodnutý na spolupráci i s dalšími jmény, co mají třeba i vyšší čísla než já. Jména zatím nebudu prozrazovat. Vyloženě mainstream rappery ale neposlouchám a upřímně jdou dost mimo mě. Nebaví mě to. Chci se pohybovat spíš v té emo/alternative scéně,“ reaguje na naši otázku, proč ještě neexistuje spolupráce s někým známějším.

Tím spíš je vidět, jak je jeho hudba nezávisle podporována. Nebo závisle? Jaký má názor na to, že jeho hudbě nahnal čísla jeho youtubový kanál? „Určitě tam Wizzory hraje roli, ale na druhou stranu, často se mi stává, že naopak posluchači Medoozy jsou překvapení, když zjistí, že dělám i videa. Jde to prostě ruku v ruce,“ myslí si. Proto nás také zajímal jeho názor na všeobecné pohrdání „youtuberskými rappery“, jejichž hudbu dle obecného tvrzení podporují jejich fanoušci nehledě na hudební kvality. A to nejen dle veřejnosti, ale i podle některých mainstream rapperů.

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

„Já můžu říct, že jsem se už neformálně seznámil se spoustou předních českých emo rapových umělců a ještě nikdo na mě nekoukal jako na ‚youtubera‘. Je to možná zvláštní, ale vážně se to zatím nejeví jako sebemenší problém,“ kontruje Wizzory. „Ono podle mě lidem spíš vadí, když youtuber točí videa pro děti a pak ze sebe v rapu dělá gangstera. Rozdíl je v tom, že Wizzory a Medooza jsou v podstatě stejná dekadentní hovada,“ upravuje na pravou míru a srovnává situaci se zahraničím.

„Zde máme lidi jako Joji nebo Scarlxrda, kteří byli youtubeři a momentálně jsou na absolutním vrcholu svých žánrů. I v Česku máme dost rapperů, kteří začali streamovat nebo natáčet. Takže už z principu bych se ničeho nebál,“ dodal. „Hlavně já už jsem přesně v té komunitě, ve které jsem být chtěl. Může to znít, že si vymýšlím, ale Pawlie byl od začátku můj dream feat. To proto, že tady jako jediný uměl dobře pop-punk rap,“ uzavírá.

Česko nezažilo moc kvalitní rockové muziky, tvrdí Medooza

Tím, jak je Medooza, resp. Wizzory neaktivní na internetu, jsme položili poslední otázku na toto téma i z hlediska finančního. Když je aktivní, prý je pro něj YouTube stále hlavním příjmem. „Každopádně hudba to začíná postupně dorovnávat,“ informuje nás. „Zároveň mám taky občas příjmy z merche, Seznamu či Streamu nebo placených spoluprací, takže je to spíš takový mix vícero menších příjmů,“ seznamuje nás s efektem „bůra k vůru a máš fůru“. Jak ale říká, jedna věc by jej neuživila.

Finance z hudby nicméně nejsou jeho největším uměleckým milníkem. On sám bere jako největší vyznamenání to, když mu někdo řekne, že mu jeho hudba pomohla. „Beru to sice dost s rezervou, ale ohromně jsem si vzal k srdci pár setkání s lidmi, co mi dali řekněme dost emocionálně najevo, že pro ně ty texty něco znamenají,“ vzpomíná. „V osobním životě by to pak bylo oproštění se od rutiny. Vůbec možnost žít si volný život s umělecky založenými lidmi a celkově být samostatně mimo systém,“ vyjmenovává.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? 1. února 2024 8:25

Takže pokud máš chuť si Medoozu poslechnout, a nevíš, kde začít, měl by pro tebe radu. Přestože tvrdí, že tracky, kterými by se chtěl neznámému posluchači představit, teprve přijdou, textově by to přece jen byl track Zapomněl. „Propojuje v sobě vícero mých jiných singlů,“ usmívá se umělec, který prý dokáže ocenit všechny hudební žánry. Alespoň tak to vypadá z palety umělců, jež poslouchá on sám.

 
„Rád si pustím Yelawolfa nebo Prago Union, Nirvanu, Alice in Chains, Sum 41, While She Sleeps nebo Miss May I, písničkáře Neila Younga, Antonína Dvořáka nebo Ludovica Einaudiho, elektronické Crystal Castles a mohl bych pokračovat i s dalšími žánry,“ demonstruje svůj rozhled. 

„Podle mě není umění odsoudit žánr, který člověk nechápe. Skutečné umění je ty žánry reálně pochopit, i když se nám zpočátku nelíbí. Samozřejmě jsou věci, co nemám rád. Třeba rádiový pop nebo generický ego rap. Ale to není přímo o hudebním žánru, ale spíš o uměleckém vyjádření a kvalitě myšlenky,“ podává vysvětlení.

Kvalitní myšlenky a správně umělecké vyjádření chce dělat i Medooza. Jeho snem je udělat díru do světa české rapové scény s rockovým zvukem. „Má to tady obrovský potenciál, protože Česko, a teď se možná někoho dotknu, prostě nezažilo moc kvalitní rockový muziky,“ vystřelil.

„Zabil to u nás komunismus, kdy zatímco v zahraničí už hrály rockové hvězdy, u nás jakékoliv umělecké vyjádření bylo v tomto podání zakázané. V devadesátkách tady začalo pár kapel, které bych nazval ‚hospodským rockem‘. A i když tady určitě pár dobrých interpretů bylo a je, zejména asi v punku, stále je tady po téhle hudbě obrovská díra,“ argumentuje.

Medooza WIzzory
Zdroj: se souhlasem Medooza

Odtud prý vychází nadšení pro punk rap. „Proto je plno mladých z takového soundu unesených a přijde jim, že je to úplně něco nového, což se ukázalo i na Lil Peepovi. V Česku byl poměrově mnohem populárnější než v USA,“ domnívá se. Něco takového však dle našeho názoru lze jen velmi těžko potvrdit. 

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to 16. ledna 2024 9:29

Proto nám zbývá už jen poselství. „Tuto možnost využiji jen jako reminder o tom, že všichni žijeme jen jednou. Takže se vykašlete na dogmata a jděte si za zážitky, poznáním a sny. Určitě se u toho zkuste nezabít, ale všichni se pokusme jít do rakve s tím, že si na smrtelné posteli řekneme, že to za to stálo,“ znovu se směje Robert.

Domů
Sdílet
Diskuse