Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
7. března 2023 20:09
Čas čtení 1:28

Hledá se kůň čečenského vůdce Kadyrova. Zmizel ze stáje na Roudnicku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hledá se kůň čečenského vůdce Kadyrova. Zmizel ze stáje na Roudnicku
Zdroj: Policie České republiky

Hodnota chovného zvířete je vyčíslena bezmála na čtyři sta tisíc korun.

Ze stáje v Krabčicích na Roudnicku zmizel v noci z pátku na sobotu kůň plemene anglický plnokrevník. Po pachateli krádeže a po odcizeném koni nyní policisté intenzivně pátrají. Podle informací serveru Jezdci.cz se jedná o koně čečenského vůdce Ramzana Kadyrova.

Koně se už dříve pokoušeli přemístit dva rusky mluvící muži

„Neznámý pachatel měl odcizit koně plemene anglický plnokrevník ze stáje v Krabčicích, kdy v prostorách pro ustájení koní odstranil z posuvných dveří jisticí řetěz s karabinou a chovného hřebce odvedl. Šestnáctiletý hnědák má na čele znak ve tvaru nepravidelné hvězdy bílé barvy a část pravé zadní nohy pod spěnkovým kloubem je rovněž barvy bílé. Hodnota chovného zvířete je vyčíslena bezmála na čtyři sta tisíc korun,“uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Po pachateli krádeže a po odcizeném koni nyní policisté intenzivně pátrají. Zároveň žádají veřejnost o spolupráci. „Pokud můžete k výše uvedenému skutku poskytnout jakékoliv informace, volejte linku 158 nebo se dostavte na nejbližší policejní služebnu,“ doplnila Kofrová.

Podle informací serveru Jezdci.cz jde o koně čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Šestnáctiletý hřebec jménem Zazou je spolu s dalšími koňmi součástí majetku, na který byly před devíti lety uvaleny sankce Evropskou unií. „Finanční analytický úřad již v této souvislosti přijal příslušná opatření. S ohledem na probíhající vyšetřování této kauzy Policií ČR však nemůžeme nyní k záležitosti poskytnout více informací,“potvrdil serveru Mikuláš Halás z Odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Kadyrov koupil koně na jaře 2012 od německé stáje WH Sport International. Od roku 2016 byl Zazou zařazen do chovu v Krabčicích a byl nejžádanějším plnokrevníkem v Česku. Kadyrov, který má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ale od uvalení sankcí nemohl se zvířetem nijak nakládat ani jej vyvézt do zahraničí.

Necelý měsíc před začátkem ruské invaze na Ukrajinu si podle Radiožurnálu přijeli pro koně dva rusky mluvící muži. „Hřebci Zazou a Mikhail Glinka, kteří patří čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovi, měli být podle dvou mužů převezeni do polských hřebčínů. Majiteli stáje, Rostislavu Kopeckému, se ale žádná stáj z Polska neozvala a celá situace mu přišla zvláštní. Koně proto odmítl vydat,“napsal Radiožurnál.

Domů
Sdílet
Diskuse