Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. března 2023 8:40
Čas čtení 1:20

Konec TikToku v USA? Návrh zákona o úplném zákazu podporuje i Bílý dům

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Konec TikToku v USA? Návrh zákona o úplném zákazu podporuje i Bílý dům
Zdroj: Pixabay/konkarampelas/k volnému užití

Tato podpora posiluje snahy řady zákonodárců zakázat populární aplikaci, kterou používá více než 100 milionů Američanů.

Bílý dům v úterý uvedl, že podporuje návrh zákona, který by ve Spojených státech umožnil zcela zakázat čínskou aplikaci TikTok. Uvedl to poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Z deníku The Guardian převzala zprávu agentura TASR.

3. března 2023 15:00 Čas čtení 2:52 Výhoda gerontokracie v Česku? Úřadu vlády omezení TikToku nehrozí, ministerstvo zahraničí ale po víkendu udeří Výhoda gerontokracie v Česku? Úřadu vlády omezení TikToku nehrozí, ministerstvo zahraničí ale po víkendu udeří

Zákonodárci mají obavy z úniku citlivých dat

Za návrhem stojí zákonodárci ze strany demokratů i republikánů. Jake Sullivan pochválil bipartijní zákon s tím, že „umožní zamezit jistým zahraničním vládám využívat technologické služby takovým způsobem, který ohrožuje citlivé údaje Američanů a americkou národní bezpečnost“. Sullivan dodal, že se těší na další spolupráci s demokraty i republikány na tomto návrhu zákona, a vyzval Kongres, aby urychleně jednal a poslal návrh na prezidentův stůl.

Mimořádně populární sociální síť TikTok, kterou vlastní čínská společnost ByteDance, má po celém světě asi miliardu uživatelů. Jen v USA TikTok používá více než sto milionů lidí, zejména z řad mladší generace. V posledních letech se síť dostala na Západě pod přísný dohled kvůli obavám, že by mohla Pekingu poskytovat přístup k citlivým údajům uživatelů z celého světa.

8. března 2023 6:00 Čas čtení 14:15 S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová

„V současnosti všichni mluví o tom, jakou hrozbou je TikTok a jak by prostřednictvím něj mohla Komunistická strana Číny sledovat americké občany nebo šířit na území USA škodlivé kampaně,“ uvedl k návrhu zákona jeden z jeho předkladatelů, senátor Mark Warner. Dodal, že v minulosti byla podobnou hrozbou pro americkou bezpečnost zařízení značky Huawei nebo ruský antivirový program Kaspersky Lab.

TikTok ve svém prohlášení uvedl, že jakýkoli zákaz TikToku ze strany USA je zákazem vývozu americké kultury a hodnot více než miliardě lidí, kteří službu používají po celém světě. Šéf společnosti Shou Zi Chew má 23. března předstoupit před Kongres.

7. března 2023 14:00 Čas čtení 3:28 Doberman boy, Golden Retriever boy nebo Chihuahua boy. Tiktokový trend přirovnává muže k plemenům psů Doberman boy, Golden Retriever boy nebo Chihuahua boy. Tiktokový trend přirovnává muže k plemenům psů

Kongres USA už loni v prosinci schválil zákaz používání TikToku na služebních zařízeních svých zaměstnanců. Bílý dům z důvodu hrozby pro národní bezpečnost nařídil na konci února zaměstnancům federálních úřadů, aby si do třiceti dnů tuto aplikaci odinstalovali ze všech pracovních zařízení. Zákaz používání aplikace na služebních mobilních telefonech a jiných zařízeních už oznámila i Kanada. Letos v únoru k tomuto opatření sáhla i Evropská komise a Evropský parlament. 

Domů
Sdílet
Diskuse