Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2023 10:05
Čas čtení 1:32
Ilona Hobzová

Australský Tinder má seznamovací slovník. Měl by pomoci s jazykovou bariérou generace Z a mileniálů

Australský Tinder má seznamovací slovník. Měl by pomoci s jazykovou bariérou generace Z a mileniálů
Zdroj: Unsplash
ZAJÍMAVOSTI AUSTRÁLIE TINDER ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zatímco pro generaci Z je snadné se v nových termínech pro vztahy a randění orientovat, mileniálové mohou mít problém.

Aplikace Tinder zveřejnila v Austrálii speciální slovník, který usnadní randění napříč generacemi. Důvodem byl průzkum, podle kterého má šedesát dva procent lidí ve věku osmnácti až dvaceti pěti let pocit, že v oblasti randění mluví zcela jiným jazykem než starší generace singl lidí. Nová aplikace Tinder Dating Dictionary tak má pomoci s rozluštěním termínů, které nezadaní lidé z generace Z často používají.

Doporučeno
S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová 8. března 2023 6:00

Starší mohou mít se stále častějšími novými výrazy problém

„Ačkoli se základy randění v podstatě nezměnily, většina příslušníků generace Z má pocit, že pokud jde o randění, mluví zcela jiným jazykem než jejich rodiče a prarodiče,“ uvedla pro server News odbornice na sex a vztahy ze Sydney Georgia Grace. „I když to není příliš velký problém –⁠ protože obvykle lidé randí v rámci své generace –⁠ slovník usnadní konverzaci o randění napříč různými generacemi,“ dodala. Slovník podle ní může pomoci i těm, kteří jsou zadaní. 

Generace Z přichází podle Grace s novými termíny a frázemi pro definici svých vztahů stále častěji. Sama se prý občas ptá svých mladších kolegů a kolegyň, co některé výrazy znamenají. Nedávný průzkum Tinderu ukázal, že sedmdesát procent lidí ve věku 18–⁠25 let a více než každý druhý ve věku 26–⁠40 let používá seznamovací slang pravidelně. Zatímco pro šedesát tři procent mladých dospělých je snadné se v nových termínech orientovat, u mileniálů je to jen padesát procent.

Doporučeno
Rytmus se pobije s českou MMA legendou. Pro rappera půjde o dosud největší sportovní výzvu Rytmus se pobije s českou MMA legendou. Pro rappera půjde o dosud největší sportovní výzvu 7. března 2023 10:49

Mezi výrazy, ve kterých starší generace z řad Australanů tápe, patří „cushioning“, tedy udržování několika záložních vztahů, které mají zmírňovat rány z krachu hlavního vztahu. Jako další termín je zmiňován třeba výraz „situationship“. Ten označuje mezistupeň, kdy je někdo pro člověka víc než letmá známost, ale netvoří s ním oficiální pár. Starší singl lidé mají občas potíže rozluštit i věci jako „Netflix a chill“ a podobné, pro generaci Z samozřejmé výrazy.

„Zaznamenali jsme obrovský posun v tom, jak se spojujeme a randíme –⁠ a spolu s tím se stále vyvíjí i jazyk, kterým o randění a sexu mluvíme. Náš Tinder Dating Dictionary si klade za cíl pomoci učinit současnou konverzaci o randění univerzálnější, aby se každý mohl podělit o své zkušenosti se všemi svými blízkými a přáteli,“ okomentovala vznik slovníku mluvčí Tinderu v Austrálii Kirsty Dunn.

Doporučeno
KVÍZ: Jak moc (ne)rozumíš své kočce? Otestuj se KVÍZ: Jak moc (ne)rozumíš své kočce? Otestuj se 7. března 2023 8:30

Průzkum totiž zjistil i to, že Australané generace Z chtějí o svém randění mluvit i se svými rodiči. V současné době to ale dělá jen něco málo přes čtyřicet procent z nich.

Domů
Sdílet
Diskuse