Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. března 2023 13:30
Čas čtení 2:03

Septický šok a hospitalizace na JIP: Měly vážné komplikace, přesto jim byla odepřena interrupce. Pět žen z Texasu žaluje stát

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Septický šok a hospitalizace na JIP: Měly vážné komplikace, přesto jim byla odepřena interrupce. Pět žen z Texasu žaluje stát
Zdroj: Getty Images/Rick Kern

Texas zakazuje potraty s výjimkou naléhavých zdravotních případů a lékařům hrozí až 99 let vězení. Jedna ze žen, které byla interrupce znemožněna, například skončila na jednotce intenzivní péče. Zdravotní komplikace jí nyní ztěžují otěhotnění.

Pět žen z amerického Texasu žaluje stát kvůli zákazu interrupcí. Ženy tvrdí, že jim byla interrupce zamítnuta, přestože v těhotenství měly vážné zdravotní komplikace. Podle žaloby lékaři odmítají provést zákrok i v krajních případech, a to ze strachu z trestního stíhání po zrušení ústavního práva žen na interrupci. Informovalo o tom BBC.

8. března 2023 8:30 Čas čtení 4:56 Nedej se opít karafiátem, MDŽ odstartovala frustrace z nerovnosti i tragická smrt 146 žen. Jak se za sto let proměnil? Nedej se opít karafiátem, MDŽ odstartovala frustrace z nerovnosti i tragická smrt 146 žen. Jak se za sto let proměnil?

V Texasu je nyní nebezpečné být těhotná

Centrum pro reprodukční spravedlnost podalo žalobu jménem pěti žen – Ashley Brandt, Lauren Hall, Lauren Miller, Anny Zargarian a Amandy Zurawski. Kromě nich se k žalobě připojily také Damla Karsan a Judy Levison. Obě jsou porodnice-gynekoložky se zkušenostmi s poskytováním interrupcí a tvrdí, že jejich lékařská praxe byla zákazem interrupcí ochromena. „V Texasu je nyní nebezpečné být těhotná,“uvedla ředitelka centra Nancy Northup v úterý před Kapitolem. Tam se k ní připojily žalobkyně, které se podělily o svoje zkušenosti. 

12. května 2022 7:00 Čas čtení 6:00 Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA? Případ Roe vs. Wade: Jaký byl osud Jane Roe a co stálo za legalizací potratů v jednom z nejvýznamnějších soudních verdiktů USA?

Podle žaloby jim všem bylo řečeno, že jejich plody nepřežijí, ale nebyla jim dána možnost interrupce. Například Zurawské prý bylo v druhém trimestru řečeno, že oslabený děložní čípek a ztráta plodu, který s manželem pojmenovali Willow, je nevyhnutelná. „Přestože bychom s naprostou jistotou o Willow přišli, můj lékař nemohl zasáhnout, dokud její srdce ještě tlouklo nebo dokud jsem nebyla natolik nemocná, aby etická komise v nemocnici považovala můj život za ohrožený,“ uvedla Zurawski. Žena nakonec skončila na jednotce intenzivní péče v důsledku sekundární infekce a septického šoku. Zdravotní komplikace, kterými prošla, jí nyní ztěžují možnost otěhotnět znovu.

Ostatní ženy cestovaly za potraty stovky kilometrů mimo stát, například do Seattlu nebo Colorada. V mnoha případech riskovaly, že v letadle dostanou septický šok. Během tiskové konference jedna ze žalobkyň, Lauren Hall, podrobně popsala, jak musela procházet kolem protestujících, kteří ji obviňovali ze zabití dítěte. 

Podle průzkumu Pew Research Center z roku 2022 je 61 % Američanů přesvědčeno, že potraty by měly být legální za všech nebo většiny okolností. Podle průzkumu veřejného mínění podpora tohoto zákroku klesá s postupujícím těhotenstvím.

Podle Centra pro reprodukční spravedlnost je těchto pět případů jen špičkou ledovce. Několik desítek stran dlouhá stížnost požaduje rozhodnutí, které by vyjasnilo texaský zákon a jeho postoj k naléhavým zdravotním případům těhotných žen, které čelí vážným zdravotním rizikům. „Když nad jejich hlavami visí hrozba ztráty lékařské licence, pokuty ve výši statisíců dolarů a až 99 let vězení, není divu, že lékaři a nemocnice pacientky odmítají,“ stojí v žalobě.

8. března 2023 6:00 Čas čtení 14:15 S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová S velkým tělem se dají dělat velké věci. Mám velká dlouhá prsa, naučila jsem se s nimi báječně točit dokolečka, říká Kača Olivová

Mluvčí texaského generálního prokurátora Kena Paxtona, který je v případu uveden jako žalovaný, v e-mailu uvedl, že je odhodlán udělat vše, co je v jeho silách, aby ochránil matky, rodiny a nenarozené děti, a bude i nadále hájit a prosazovat zákony řádně přijaté texaskými zákonodárci. Právě tamní zákonodárný sbor, který je pod kontrolou republikánů, stál v čele legislativy proti potratům a stal se prvním státem, který přijal téměř úplný zákaz. V nejbližších dnech tu bude soud rozhodovat také o prodeji potratových pilulek.

Domů
Sdílet
Diskuse