Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2023 15:48
Čas čtení 1:22
Ondřej Jarůšek

Šampion OKTAGONu byl zatčen, v Gruzii protestoval proti „ruskému“ zákonu. Organizace finančně pomůže jeho rodině

Šampion OKTAGONu byl zatčen, v Gruzii protestoval proti „ruskému“ zákonu. Organizace finančně pomůže jeho rodině
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT GRUZIE OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Šampion OKTAGONu Mate Sanikidze byl zatčen policií poté, co se účastnil protestů proti kontroverznímu zákonu.

Gruzií zmítají protesty proti přijetí kontroverzního zákona o zahraničních agentech. Policie při demonstracích zadržela už desítky lidí, mezi zatčenými byl i MMA zápasník Mate Sanikidze, šampion v pérové váze organizace OKTAGONA MMA. Organizace to oznámila v tiskové zprávě.

Kritizují „ruský“ zákon

Podle nového zákona se neziskové organizace a média financovaná ze zahraničí musí přihlásit jako agenti zahraničního vlivu. Lidé v Gruzii zákon pokládají za krok k autoritářskému režimu a posun k putinovskému režimu v Rusku, kde je podobný zákon uplatňován k potírání nezávislých médií a občanské společnosti. Lidé se bojí, že přijdou o svobodu, a nesouhlas projevují na protestech, kterých se účastní tisíce lidí.

mate sanikidzemate sanikidzemate sanikidzemate sanikidze
Zobrazit galerii
(4)

O zatčení Sanikidzeho jako první na Twitteru informoval novinář Filip Horký. „Raději bojovat v Evropě zadarmo než v Rusku za miliardu,“ citoval bojovníkovo prohlášení. Organizace zprávu o zadržení bojovníka potvrdila a oznámila, že bude jeho rodině v této době maximálně nápomocná.

Doporučeno
Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul Krev, pláč a bitvy o miliony. Toto byl velkolepý turnaj OKTAGON MMA, který vyvrcholil infarktovým bojem o titul 3. března 2024 8:15

„O situaci víme už od rána, první informace o tom, co se děje, jsme měli už kolem páté,“ prohlásil jeden ze spolumajitelů organizace Pavol Neruda. „Jsme v kontaktu s jeho ženou, týmem i managementem a budeme se, s ohledem na naše možnosti, v maximální možné míře snažit pomoci.“

OKTAGON stojí za bojovníkem

Sanikidze se před několika měsíci stal otcem, a jak Neruda dále uvedl, organizace je připravena jeho rodině poskytnout i finanční podporu. 

„Dohodli jsme se, že Mateho ženu Mariam ani malého Nathaniela nenecháme na holičkách a podpoříme je i finančně. Věřím, že brzy budeme mít víc informací, a hned, jak ho propustí, se s Matem spojíme a nabídneme mu pomocnou ruku ve všech oblastech, ve kterých to bude potřebovat. Celý tým OKTAGONu stojí za ním. Je potřeba podporovat lidi, kteří bojují za správnou věc, a být spolu na stejné lodi. Mate Sanikidze reprezentuje hodnoty, které jsou vlastní i nám, a i proto si zaslouží pomoc a podporu od nás i od našich fanoušků,“ sdělil Neruda.

Pavol Neruda.
Pavol Neruda. Zdroj: OKTAGON MMA

Podporu svému rivalovi vyjádřil také jeho další soupeř. Losene Keita, který se má s Matem Sanikidzem utkat již 29. 4. v Bratislavě o pás šampiona pérové váhy. Na svém Instagramu sdílel heslo „Free Sanikidze“.

Zpět
Sdílet
Diskuse