Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
9. března 2023 12:07
Čas čtení 1:40

Twitter se pod Muskem stává rájem trollingu, dezinformací a nenávisti, zjistili investigativci

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
Twitter se pod Muskem stává rájem trollingu, dezinformací a nenávisti, zjistili investigativci
Zdroj: Getty Images/Maja Hitij

Zaměstnanci společnosti Twitter si stěžují, že pod novým šéfem selhává ochrana bezpečnosti uživatelů. Kvůli vyhazovům nejsou zaměstnanci, kteří by se zabývali trollingem, dezinformacemi a dalším závadným obsahem, jenž je teď na vzestupu.

Společnost Twitter nebude moct své uživatele dále chránit před trollingem, dezinformacemi a sexuálním zneužíváním dětí. Je to kvůli propouštění a změnám, které nastaly pod vedením Elona Muska, píše v rozsáhlé investigaci britské BBC.

Podle dat BBC, která potvrzují i zkušenosti uživatelů, se sociální sítí šíří nenávist, trollové jsou aktivnější, roste počet případů obtěžování i profilů šířících mizogynní a abusivní obsah. 

Ve firmě je chaos, zatímco nenávistného obsahu je na Twitteru víc a víc

Funkce, které měly uživatele chránit, jsou podle zaměstnanců Twitteru těžké udržet, protože celý tým, který měl tyto funkce spravovat, byl propuštěn. Ve společnosti panuje chaos, zatímco bodyguardi doprovázejí šéfa Muska i na toaletu. Reportérka BBC mluvila s desítkami současných a bývalých zaměstnanců. Jeden z nich přirovnal fungování firmy k budově, která zvenku vypadá v pořádku, ale vevnitř zuří požár. 

9. března 2023 8:38 Čas čtení 0:51 Spotify si bere inspiraci z TikToku. Podívej se, jak bude hudební appka nově vypadat Spotify si bere inspiraci z TikToku. Podívej se, jak bude hudební appka nově vypadat

Novinářka chtěla ověřit, jestli šíření nenávistného obsahu opravdu vzrostlo, a vyšlo najevo, že ano. Tým z Mezinárodního centra pro žurnalistiku a Univerzity v Sheffieldu shromažďoval nenávistný obsah, který byl mířený na její osobu, a zjistil, že od doby, co je Twitter pod vedením Muska, se více než ztrojnásobil.

Musk svým zaměstnancům nevěří

Zmatek a chaos jsou podle jednoho z interních zaměstnanců dány tím, že Musk svým zaměstnancům nevěří. Nový ředitel přetahuje inženýry ze své druhé firmy Tesla, kteří poté narychlo hodnotí programátory v Twitteru. Ty nejslabší pak Musk nechá vyhodit. Myslí si, že nedostatek důvěry naznačuje i míra bezpečnostních opatření, jimiž se americký podnikatel obklopuje. „Kamkoliv se v kanceláři hne, má u sebe alespoň dva mohutné bodyguardy. I když jde na záchod,“ řekl.

Problém vznikl tím, že přibližně polovina všech zaměstnanců byla po příchodu Muska propuštěna nebo se rozhodla odejít. Nyní lidé z jiných oddělení musí přebírat práci těch, kteří chybí. Již citovaný interní zaměstnanec si myslí, že Muskovi jde o peníze. Kromě klíčových pracovníků zodpovědných za ochranu uživatelů byli propuštěni i všichni zaměstnanci zodpovědní za úklid a catering, Musk se dokonce snažil zaměstnancům prodat pokojové rostliny z kanceláří.

8. března 2023 20:00 Čas čtení 0:36 Messenger brzy zmizí ze tvého telefonu, Facebook chystá zásadní novinku Messenger brzy zmizí ze tvého telefonu, Facebook chystá zásadní novinku

Když Elon Musk v říjnu 2022 převzal sociální síť Twitter, hlásal, že jeho cílem je učinit společnost ziskovou a prosazovat svobodu projevu. Během této doby se ale zakládaly účty, které vznikaly primárně za šířením nenávisti. Neměly profilové fotky nebo další identifikační znaky a interagovaly s účty, které také propagovaly mizogynii a hate speech.

Musk také obnovil tisíce profilů, jež byly dříve za tato provinění suspendovány, mezi nimi i účet kontroverzního influencera Andrewa Tatea. „Tím, že těmto lidem dáte přístup na tuto platformu, říkáte ‚tohle je v pořádku, můžete to dělat dál‘,“ dodává zaměstnanec, který si přál zůstat v anonymitě.

Domů
Sdílet
Diskuse