Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
9. března 2023 16:53
Čas čtení 0:43

Evropská komise investuje 116 milionů eur na ochranu životního prostředí. Mezi podpořenými je i Slovensko

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Evropská komise investuje 116 milionů eur na ochranu životního prostředí. Mezi podpořenými je i Slovensko
Zdroj: Wikimedia Commons/Sébastien Bertrand

Evropská komise ve čtvrtek oznámila investice přesahující 116 milionů eur (skoro 3 miliardy Kč) na projekty v rámci nového programu LIFE. Podpoří tak osm velkých programů v Belgii, Estonsku, Španělsku, Itálii, Polsku, Slovensku a Finsku.

Osm vybraných projektů pomůže Evropě stát se do roku 2050 prvním klimaticky neutrálním kontinentem a úspěšně realizovat evropskou Zelenou dohodu, informuje TASR. Podporují také strategii EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030, akční plán pro oběhové hospodářství, akční plán nulového znečištění, obnovu přírody a přispívají k přechodu na čistou energii.

V případě Slovenska se program LIFE Živé řeky zaměřuje na zachování kvality vody, ochranu přírodních stanovišť a původních druhů, podporu udržitelného lesnictví a řízení rybolovu. Projekt přispěje k provádění směrnic EU o vodě a o stanovištích.

Finsko chce snížit množství plastového odpadu, Polsko zase chránit bažiny

Finský Plast LIFE pomůže realizovat plán na snížení plastového odpadu a podporu recyklace. Belgický projekt B4B LIFE rozšíří chráněné oblasti a zlepší jejich propojení. Polský plán pomůže chránit bažiny, rašeliniště a mokřady v různých lokalitách soustavy Natura 2000.

24. února 2023 12:41 Čas čtení 1:04 Evropská komise zakázala svým zaměstnancům TikTok Evropská komise zakázala svým zaměstnancům TikTok

Estonsko chce zvýšit schopnost země přizpůsobit se změně klimatu, Španělsko zase povědomí o přizpůsobování se změně klimatu. Projekt z Itálie bude testovat inteligentní hospodaření s vodou na úrovni povodí. Polsko bude podporovat klimatickou neutralitu ve východní části Velkopolského vojvodství se zaměřením na veřejné služby a sektor dopravy.

Domů
Sdílet
Diskuse