Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2023 17:27
Čas čtení 1:26
Kristýna Dobiášová

Magnesia Litera zveřejnila nominace. Podívej se, kdo může vyhrát

Magnesia Litera zveřejnila nominace. Podívej se, kdo může vyhrát
Zdroj: Unsplash/Mikołaj
KULTURA KNIHY KULTURNÍ AKCE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Magnesia Litera zveřejnila nominace v celkem jedenácti kategoriích. Slavnostní vyhlášení bude probíhat v pondělí 17. dubna z prostorů Nové scény Národního divadla. Diváci si mohou pustit přenos na ČT art.

Magnesia Litera je již pravidelným udílením knižních cen. Soutěž se snaží obsáhnout domácí produkci. V letošním již 22. ročníku je celkem jedenáct kategorií. Jaké to jsou a kteří autoři jsou v nich nominováni, nalezneš níže.

Nominace na 22. ročník Magnesie Litery

Litera za prózu  
Život po Kafkovi (Argo, Praha) Magdaléna Platzová
Čistý, skromný život (Host, Brno) Viktor Špaček
Vypravěč (Odeon/EMG, Praha) Anna Bolavá
Litera za poezii  
Jana bude brzy sbírat lipový květ (Revolver Revue, Praha) Miloš Doležal
Spatřil jsem svou tvář (Host, Brno) Petr Hruška
Čačak (Viriditas) Alžběta Stančáková
Litera za knihu pro děti a mládež  
Bitva o diamant (Labyrint, Praha) Bára Dočkalová
Fánek hvězdoplavec (Běžíliška, Praha) Jana Šrámková
Rekrut 244 (Baobab, Praha/Tábor) František Tichý
Litera za naučnou literaturu  
Přivedli svět domů (UMPRUM, Praha) Simona Binková, Marie Fiřtová, Jitka Škopová (eds.)
Kdo tu mluvil o vítězství? (Karolinum, Praha) Tereza Matějčková
Chór a disonance (Akropolis/Filosofická fakulta JČU, Praha) Vladimír Papoušek a kol.

Nominovaní v dalších kategoriích

V kategorii Litera za nakladatelský čin jsou nominováni Karel Teige s Deníky 1912–1925, Vladimir 518 (ed.) s Architektura 58–89 a Jan Zábrana se Spisy. Cenu za publicistiku si může odnést Jan Fingerland s dílem Hebrejky, Eduard Freisler s knihou Venezuela, rozklad ráje nebo Martin Rychlík za počin Dějiny lidí.

Doporučeno
Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě Syrové emoce, teatrálnost a nefalšovaný britský rock. The 1975 se Praze ukázali ve skvělé formě 15. března 2024 13:00

O debut roku bojuje Skutečná cesta ven od Patrika Bangy, Vesmírníček od autora Petra Brože a Bizarrum multiflorum z pera Anny Sedlmajerové. Soutěží se i v kategorii Překladová kniha. Cenu může získat Slib od Damona Galguta, Ryby a draci litevské autorky Undinė Radzevičiūtė nebo Shuggie Bain Skota Douglase Stuarta.

Kniha Bizarropolis, kterou sestavili Roman Bílek a Kristina Haidingerová, je jednou z nominovaných v kategorii Litera za fantastiku. Dalšími jsou Mycelium VIII – Program apokalypsy (Vilma Kadlečková) a Život válečníka (Tomáš Němec). 

Doporučeno
Češi a Česky průměrně přečtou dvě knihy měsíčně. Nejvíce čtou lidé nad 60 let, ukazuje průzkum Češi a Česky průměrně přečtou dvě knihy měsíčně. Nejvíce čtou lidé nad 60 let, ukazuje průzkum 1. prosince 2022 11:40

Mezi detektivkami jsou Znič to jméno (Jana Jašová), Šelma (František Šmehlík) a Hra o přežití (David Urban). Cenu z kategorie Litera za humoristickou knihu může získat Zen žen (Lela Geislerová, Martin Mach Ondřej), Na divokém venkově (Eva Grestenbergerová) či Pozdní sběr (Vladimír Nezdvořák).

Kdy bude slavnostní vyhlášení?

Slavnostní vyhlášení vítězů bude 17. dubna od 20:15. Již tradičně proběhne na Nové scéně Národního divadla, večerem provedou Daniela Písařovicová a Saša Michailidis. Zájemci si mohou pustit přenos na ČT art.

Domů
Sdílet
Diskuse