Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
10. března 2023 8:40
Čas čtení 1:03

Severní Korea: „Musíme se připravit na skutečnou válku.“ Armáda má zintenzivnit cvičení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Severní Korea: „Musíme se připravit na skutečnou válku.“ Armáda má zintenzivnit cvičení
Zdroj: TASR/AP

Severní Korea by měla zintenzivnit vojenská cvičení. Má se tak připravit na skutečnou válku.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nařídil armádě, aby zintenzivnila vojenská cvičení a připravila se na „skutečnou válku“. S odvoláním na místní média o tom v pátek informovala agentura Reuters, informaci převzala TASR.

14. února 2023 12:34 Čas čtení 1:09 Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list Severokorejky se jménem Kimovy dcery si prý musí měnit rodný list

Státní média KLDR o tom informovala poté, co Kim – spolu se svou dcerou – sledoval cvičení s ostrou střelbou, které podle něj prokázalo schopnost země čelit „skutečné válce“. Balistickou raketu krátkého doletu odpálila Severní Korea ve čtvrtek u svého západního pobřeží. Informovala o tom jihokorejská armáda, která dodala, že analyzuje možnost, že Sever vypálil více raket současně ze stejné oblasti.


Také fotografie, které v pátek zveřejnila severokorejská tisková agentura KCNA, ukazují nejméně šest raket vypálených současně. KCNA uvedla, že jednotka vycvičená pro „úderné mise“ vypálila „silnou salvu“ do vod, které byly cílem, čímž demonstrovala svou schopnost „čelit skutečné válce“.

22. února 2023 14:14 Čas čtení 0:56 KLDR sužuje podvýživa. Potraviny ze zahraničí jsou „otrávené bonbóny“, varuje severokorejský deník KLDR sužuje podvýživa. Potraviny ze zahraničí jsou „otrávené bonbóny“, varuje severokorejský deník

Podle Kima by armádní jednotky KLDR měly být připraveny plnit dvě strategické mise: odvrátit válku a převzít v ní iniciativu, a to neustálým zintenzivňováním různých simulovaných cvičení v rámci přípravy na válku.


Zmíněné odpálení rakety přichází v době, kdy se Spojené státy a Jižní Korea chystají příští týden zahájit rozsáhlé vojenské cvičení známé jako Štít svobody. Severní Korea se proti cvičením spojenců dlouhodobě ohrazuje, neboť je považuje za nácvik invaze a za důkaz nepřátelské politiky Washingtonu a Soulu vůči Pchjongjangu. KLDR na tato cvičení často reaguje odpálením raket, přeletem letadel nebo dělostřeleckou palbou.

27. února 2023 10:18 Čas čtení 1:07 V KLDR podle Soulu lidé umírají hladem, situace je nejhorší od hladomoru v 90. letech V KLDR podle Soulu lidé umírají hladem, situace je nejhorší od hladomoru v 90. letech

Vojenské velení USA v Indopacifiku se k poslednímu odpálení další rakety armádou KLDR vyjádřilo tak, že nepředstavuje hrozbu pro Spojené státy ani jejich spojence. Varovalo však, že programy Pchjongjangu zaměřené na vývoj a výrobu zbraní hromadného ničení a balistických raket mají destabilizující účinek v regionu.

Zpět
Sdílet
Diskuse