Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
10. března 2023 15:17
Čas čtení 0:43

Česko se v řešení problému segregace Romů a diskriminace LGBT+ osob neposunulo, kritizuje zpráva ECRI

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko se v řešení problému segregace Romů a diskriminace LGBT+ osob neposunulo, kritizuje zpráva ECRI
Zdroj: Refresher/David Marcin

Evropská komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) ve své zprávě poukazuje na to, že Česká republika stále nenaplnila doporučení z roku 2020. Potlačení diskriminace LGBTQ+ osob se prý podařilo pouze částečně. Navíc segregace romských žáků setrvává.

Podle zprávy Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) Česká republika neuskutečnila doporučení z roku 2020. Komise v něm vyzývala Česko k vypořádání se s diskriminací LGBTQ+ osob. To se zemi povedlo pouze částečně. Naopak další doporučení, které má zamezit segregaci romských dětí ve školách, země zatím nesplnila.

24. února 2023 9:51 Čas čtení 8:20 Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková

ECRI například vybízela české orgány k tomu, aby zajistily široké a dostatečně reprezentativní zapojení LGBTQ+ nevládních organizací do nadcházejících diskusí, což se částečně podařilo. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy si nechalo vypracovat analýzu příčin vyššího počtu romských žáků ve speciálních třídách i vhodná opatření, která budou zaměřena na segregaci ve školách a její souvislost s umísťováním romských dětí do speciálních škol.

V Česku je nejméně 77 škol, ve kterých romští žáci tvoří většinu

„Podle informací tendence k segregaci přetrvávají. Stále existuje nejméně 77 škol, v nichž romské děti tvoří většinu žáků. Pouze v malém počtu těchto případů lze takovou koncentraci vysvětlit procentem romských žáků žijících v příslušné oblasti,“ uvádí zpráva ECRI. Zároveň doplňuje, že ačkoliv se vyčlenily finanční prostředky k vyřešení situace, nevedlo to k žádným podstatným změnám. ECRI tak vyzývá k většímu úsilí.

Domů
Sdílet
Diskuse