Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
10. března 2023 18:10
Čas čtení 0:30

Učení Konopné církve není náboženstvím. Soud zamítl registraci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Učení Konopné církve není náboženstvím. Soud zamítl registraci
Zdroj: Unsplash/David Gabrić/volně k užití

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost Dušana Dvořáka, své rozhodnutí soud zveřejnil. Učení Konopné církve usilovalo o registraci. Podle rozhodnutí soudu však nevykazuje znaky náboženství.

Učení Konopné církve, která v Česku marně usilovala o registraci, nelze považovat za náboženské vyznání. Informovala o tom ČTK. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost Dušana Dvořáka, jenž vystupoval jako zmocněnec přípravného výboru. Registraci církve zamítlo ministerstvo kultury, přípravný výbor neuspěl ani se žalobou k Městskému soudu v Praze. NSS zpřístupnil své rozhodnutí.

Konopná církev podle NSS neřeší existenciální otázky

„Nevykazuje žádné vnitřní znaky jako tradiční náboženství zejména proto, že v něm zcela absentuje vztah k metafyzickému světu, neřeší existenciální otázky. Zaměřuje se pouze na specifický aspekt života (prospěšnost konopí),“ stojí v rozsudku.

21. února 2023 13:27 Čas čtení 0:44 V Česku roste zájem o léčebné konopí. Pacientů je o třetinu víc V Česku roste zájem o léčebné konopí. Pacientů je o třetinu víc

Dvořák dlouhodobě propaguje léčebné účinky konopí, za jehož pěstování se dostal do vězení. Ve výkonu trestu byl i v době podání kasační stížnosti. Jeho odsouzení kritizovala řada lidskoprávních aktivistů či zastánců legalizace marihuany.

Domů
Sdílet
Diskuse