Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2023 8:31
Čas čtení 1:12
Kateřina Viková

Vědci žasnou nad mimořádným jevem. Samice kosatky se ujala mláděte jiného druhu

Vědci žasnou nad mimořádným jevem. Samice kosatky se ujala mláděte jiného druhu
Zdroj: Unsplash/Thomas Lipke/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI VĚDA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Samice kosatky žijící na Islandu si přivlastnila mládě kulohlavce černého. Byl to první zdokumentovaný případ tohoto chování u kosatek.

Kosatky jsou přirozenými predátory, v angličtině se jim říká „killer whales“, tedy zabijácké velryby, a podobné interakce s jinými druhy nebyly u kosatek předtím zaznamenány. Proto bylo pro vědce tak překvapivé, když se samice kosatky ujala mláděte kulohlavce černého. Informoval o tom The Guardian.

Doporučeno
Rusko zařadilo Světový fond na ochranu přírody na seznam „zahraničních agentů“ Rusko zařadilo Světový fond na ochranu přírody na seznam „zahraničních agentů“ 11. března 2023 17:17

K jedinečné podívané došlo na západě Islandu v srpnu 2021 a nyní je předmětem výzkumné práce publikované v Canadian Journal of Zoology.

„Pokud jsou tato zvířata schopna postarat se o jiný druh, je to další úroveň empatie, kterou u nich pozorujeme,“ říká pro Guardian Marie-Thérèse Mrusczok z neziskové organizaci Orca Guardians Island, která výjev spatřila a zároveň je výzkumnicí ve West Iceland Nature Research Centre.

Otázka, kterou si vědci zatím nedokáží zodpovědět, je, jestli bylo mládě kosatkou adoptováno poté, co osiřelo, nebo jestli ho kosatka „ukradla“ jeho rodičům. „Existuje mnoho variant, ale můžeme potvrdit, že samice kosatky projevovala ochranářské a pečovatelské chování k mláděti kulohlavce,“ uvedla Mrusczok.

Kosatky a kulohlavci jsou sice podobné druhy, ale rivalové

Kosatky a kulohlavci mají podobné sociální struktury. Vytvářejí silná a dlouhodobá pouta mezi matkou a potomky, takže vědci věří, že mezidruhová péče by mohla být jednou z reálných možností. Přestože bylo mládě vyhublé, zdálo se, že se o něj kosatka starala, i když mu nedávala přímo potravu v podobě mateřského mléka.

Doporučeno
Video: Tiktoker vytiskl na 3D tiskárně domek pro žábu. Co se stalo pak, nikdo nečekal Video: Tiktoker vytiskl na 3D tiskárně domek pro žábu. Co se stalo pak, nikdo nečekal 11. března 2023 11:00

Na druhou stranu je známo, že skupiny kosatek a kulohlavců jsou spíše nepřáteli, či se dokonce pronásledují. Vědci se domnívají, že to dělají proto, že si navzájem konkurují ve shánění potravy v islandských vodách.

Ačkoli je to poprvé, kdy bylo toto chování, nazývané jako mezidruhový alloparenting, zaznamenáno u kosatek, bylo pozorováno i u jiných druhů kytovců. Delfíni obecní, skákavky obecné či keporkaci byli pozorováni při péči o mláďata jiných druhů.

Mrusczok říká: „Všechno je možné sledování kosatek mě naučilo, že nikdy nevím, co se stane. Vždycky je nějaká záhada, vždy se dá zjistit víc.“

Domů
Sdílet
Diskuse