Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2023 8:30
Čas čtení 3:41
Jakub Paulík

Vřískot 6 obsahuje nejlepší vraždy z celé série (Recenze)

Vřískot 6 obsahuje nejlepší vraždy z celé série (Recenze)
Zdroj: Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Zapomeň na dobře naostřený nůž. Ghostface tentokrát zabíjí i brokovnicí.

Když se v roce 2022 vrátil do Woodsboro vrah Ghostface, přišel po jedenáctileté pauze. Skvělým způsobem se mu tak dařilo těžit z nostalgie, ale přinesl také mladé neokoukané tváře. Po výborné odezvě od diváků zde máme přibližně o rok později pokračování.

Vřískot 6 těží především ze zcela odlišného prostředí, které tvůrcům otevřelo řadu nových možností. Vraždění v malé americké vesničce je zkrátka po pěti částech out a New York přináší potřebnou a osvěžující změnu. Hraní na nostalgickou strunu ve Woodsboro by u šestky už prostě nemohlo fungovat.

Vreskot 6
Zdroj: Paramount Pictures

Krvavý úvod nám ukázal, co máme čekat od vraha v New Yorku

Do světově známé metropole na východě USA se v příběhu nejnovějšího pokračování přestěhuje čtveřice přeživších – Mindy a její bratr Chad, Tara a její sestra Sam. Z nich divákům určitě nejvíce utkvěly v paměti sestry Carpenterovy, které si zahrály Jenna Ortega a Melissa Barrera.

Sympatické herečky si lidé oblíbili už v předešlé části a poté, co Ortega zazářila v populárním seriálu Wednesday, si možná hororová série získá další fanoušky. Ze staronových tváří se vrací i veteránka Gale Weathers (Courteney Cox), která nechyběla v žádné části série. Malý comeback ohlásila také Kirby Reed (Hayden Panettiere), přeživší ze čtvrté části Vřískotu z roku 2011.

Tito herci a jejich postavy tvořili společně s novými „bažanty“ poměrně zábavnou partu, u které se opravdu těžko odhadovalo, kdo umře jako další. Popravdě řečeno nás ale téměř žádný z nováčků neoslovil a na jejich postavy velmi rychle zapomeneme, což je škoda. Výjimkou ale byla například skvělá Samara Weaving s postavou asistentky profesora na filmové škole, která se divákům ukázala ve výborné úvodní scéně.

V ní tvůrci pomrkávali na fanoušky italského hororového mistra Daria Argenta a žánr giallo (takzvané giallo filmy jsou podžánrem hororu typického zejména pro italské režiséry ze 70. let, jejich nejznámějším tvůrcem je právě Dario Argento pozn. red.). Úvodní scéna mimo jiné poodhalila, že vrahem v lidnatém New Yorku může být skutečně kdokoliv a se spoustou nových prostorů na vraždy nás čeká divoká jízda s odlišnými pravidly. 

Vreskot 6
Zdroj: Paramount Pictures

Skvělé zpracování úmrtí, ale absence logiky

Nespoutané vraždění v metropoli má své plusy i minusy. Sluší se říci, že akční scény jsou svěží a zábavné, ale je to na úkor logiky. Tvůrci neustále kloužou na pomyslné hranici únosnosti, což může části obecenstva vadit. Abychom se vyhnuli spoilerům, řekneme, že hned v několika momentech bude každému přemýšlejícímu divákovi jasné, že v realitě by byl každou chvíli v rukou policie.

Své potenciální oběti pravidelně honí na místech, kam by se po krátkém telefonátu na číslo 911 do pár minut dostala policie – a ano, jde o místa, kde mají lidé signál. Pozoruhodná je také výdrž některých postav, které mají více životů než kočka.

V hororech a speciálně ve slasherech je ale určitá dávka nelogičnosti zažitým klišé. Vřískot se navíc nikdy nebral příliš vážně, rád si utahuje ze žánrových stereotypů a tak je k němu třeba i přistupovat. Pokud se ti to povede, královsky se pobavíš.

Vraždy v novém Vřískotu považujeme za nejlepší z celé série – jsou krvavější, brutálnější a oproti úmrtím z předešlých částí i poměrně originální. Nechybí jim přitom trefný humor a hlášky. Nenech se však zmást úsměvným tónem filmu, protože se může velmi snadno stát, že právě v momentě, kdy to nejméně čekáš, schytá některá z tvých oblíbených postav ránu nožem.

Vreskot 6
Zdroj: Paramount Pictures

Gale se ve výborné akční scéně s vrahem poprala i za Deweyho

I při hororu, jakým je Vřískot, musí jít zábava občas stranou. Napínavých scén je sice méně, než bychom čekali, ale když už na ně dojde, stojí opravdu za to. Kromě již zmiňovaného famózního úvodu musíme pochválit zejména momenty, které se objevily už v trailerech.

Mluvíme o vraždění v prodejně (využití střelných zbraní místo nože je bravurní), cestování metrem plným spolucestujících v maskách Ghostface a vynikajícím souboji s novinářkou Gale.

Jím tvůrci navázali na zápas vraha s Deweym (bývalým partnerem Gale) z minulé části, a proto jsme se ještě více báli o osud jedné z hlavních hrdinek. Když si totiž odečteme Deweyho zavražděného v páté části a Sidney, jejíž herecká představitelka Neve Campbell v sérii skončila, Courteney Cox a její Gale je jedinou postavou, která přežila starou trojku. A jako fanoušci série o ni přece nechceme přijít.

Vreskot 6
Zdroj: Paramount Pictures

Zábava až do finále, které však mohlo být lepší

Přestože film trvá zhruba 2 hodiny, což je na slasher poměrně dlouhá stopáž, nemá téměř žádná hluchá místa. Našli bychom v něm pár nadbytečných scén, ale určitě jich nebylo tolik, že bychom film ořízli o 30 minut.

Některé z nich zaměřené na Deweyho či prvního vraha Billyho Loomise mohou sice nové diváky série nudit, ale skalní fanoušky potěší. Je opravdu potěšující sledovat šestou část hororové série, které stále nedochází dech a dokáže diváka zabavit navzdory tomu, že je každá část s jistými obměnami v podstatě o tom samém.

Jelikož byla cesta k finále opravdu zábavná, o to víc nás mrzí, že samotný závěr nevyšel tak, jak bychom chtěli. Odhalení identit zabijáků nebylo příliš šokující a jejich motivace k vraždám stála tak trochu na vodě. Mnozí diváci se proto budou na konci oprávněně ptát: „To vážně?“

I když recenzi zakončujeme kritikou, Vřískot 6 od nás dostává velmi slušných osm bodů z deseti. Nový díl nám ukázal nejlepší vraždy a jeden z nejvýraznějších úvodů série, kterým se navíc fantastickým způsobem odlišil od zbývajících částí.

Jeho závěr je sice slabší a film byl přeplněn logickými dírami, ale popcornová krvavá jízda ulicemi New Yorku nás bavila natolik, že jsme na menší výhrady koukali přes růžové brýle. I když se obáváme, zda lze na sérii po stylovém vraždění v New Yorku navázat ještě originálnějším způsobem, na potenciální novou část se už teď těšíme.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse