Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2023 11:10
Čas čtení 1:00
Kateřina Viková

První film natočený ve vesmíru. Podívej se na ukázky z ruského snímku, který se točil na Mezinárodní vesmírné stanici

První film natočený ve vesmíru. Podívej se na ukázky z ruského snímku, který se točil na Mezinárodní vesmírné stanici
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití
FILMY A SERIÁLY FILM FILMOVÉ FENOMÉNY VESMÍR
Uložit Uložené

Rusové natočili první film svého druhu, odehrává se totiž částečně v kosmu, konkrétně na Mezinárodní vesmírné stanici. Filmaři tam strávili přes 10 dní a museli projít náročným výcvikem.

Světlo světa spatřil tento týden trailer na film Výzva natočený ve vesmíru. Za odvážným snímkem stojí populární ruský režisér Klim Šipenko, který se na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), jež krouží po oběžné dráze Země, vydal v říjnu 2021 spolu s herečkou Julií Peresild, píše CNN.

Oba museli před letem podstoupit náročný několikaměsíční trénink, který zahrnoval posilování, centrifugu či vibrační testy. V rámci přípravy také strávili několik hodin v simulátoru kosmické lodi Sojuz. Na ISS je doprovázel profesionální kosmonaut, pak tam strávili dvanáct dní, během nichž pro film natočili asi třicet hodin materiálu. První záběry vznikly již při cestě tam.

Film Výzva je o kardioložce, která se musí vydat na vesmírnou stanici, aby tam provedla operaci srdce jednoho z kosmonautů, jenž by jinak pravděpodobně nepřežil návrat na Zemi. Film začíná rozhodnutím poslat lékařku na oběžnou dráhu, sleduje přípravy a průběh samotné operace i cesty do kosmu. Část, která se odehrává ve vesmírů, má zabírat asi třicet pět minut celkové stopáže filmu.

Přítomnost filmařů se kosmonautům nelíbila

Vznik Výzvy se neobešel bez kontroverze, část ruských vědců a kosmonautů kritizovala projekt za narušování práce či vyřazování kosmonautů z leteckého plánu kvůli filmařům. Za kritiku natáčení, které bylo financováno z veřejných peněz, dokonce přišel o práci ředitel letů ruské státní vesmírné korporace Roskosmos.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? KVÍZ: Znáš dobře filmy a seriály z vodního a vodáckého prostředí? 22. března 2024 8:00

Šipenko ale není první, koho napadlo natočit film v kosmu. Podobný záměr již dříve oznámil herec Tom Cruise, o jeho projektu však není mnoho dostupných informací.

Snímek Výzva má premiéru 20. dubna, nedá se ale očekávat, že bude v dohledné době oficiálními cestami dostupný mimo Rusko.

Domů
Sdílet
Diskuse