Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2023 17:13
Čas čtení 1:02
Kateřina Viková

Čtyři Češi jsou nominovaní na Oscara. Ve kterých kategoriích mohou uspět?

Čtyři Češi jsou nominovaní na Oscara. Ve kterých kategoriích mohou uspět?
Zdroj: Flickr/Ben Terrett
ČESKO FILM FILMY 2022 OSCAR 2023 SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

V neděli 12. března proběhne v Los Angeles předávání cen americké akademie – Oscarů. Na nejprestižnější filmové ocenění jsou nominovaní i čtyři Češi, Linda Eisenhamerová za masky, Kamil Jafar a Viktor Müller za vizuální efekty a Viktor Prášil za zvuk.

Na letošním předávání Oscarů mohou uspět i čtyři Češi. Všichni jsou nominovaní za netflixový film Na západní frontě klid, který se natáčel v Česku. Německý snímek podle románu Ericha Marii Remarqua, který bez příkras ukazuje hrůzy první světové války, má celkem devět nominací. Ve dvojici nominovaných za nejlepší masky je Češka Linda Eisenhamerová. Za zvuk má nominaci Viktor Prášil, za vizuální efekty pak Viktor Müller a Karel Jafar.

Prášil ani Müller se jako favoriti necítí. „Nechci nic zakřiknout, takže o tom nepřemýšlím. Chceme si to tam jet užít, stejně jako jsme jeli do Londýna,“ řekl nedávno pro Českou televizi Prášil, který právě na britských filmových cenách BAFTA spolu s trojicí kolegů zabodoval.

Doporučeno
Kdo vyhraje Oscara za nejlepší film a uvidíme nějaké překvapení? Zahraniční kritici předpovídají výsledky Kdo vyhraje Oscara za nejlepší film a uvidíme nějaké překvapení? Zahraniční kritici předpovídají výsledky 12. března 2023 12:00

Největším favoritem je film Všechno, všude, najednou. Na západní frontě klid má jen o jednu nominaci méně

Mezi největší favority ale film Na západní frontě klid nepatří, nejvíce nominací má akční sci-fi drama s prvky komedie Všechno, všude, najednou. Naděje dávají kritici i do britského komediálního dramatu Víly z Inisherinu, které má stejný počet nominací jako Na západní frontě klid.

Pokud by někdo ze čtveřice Čechů zlatou sošku získal, byl by to první Oscar pro českého umělce od roku 2008. Tehdy Oscara za nejlepší filmovou píseň (Falling Slowly z filmu Once) získala zpěvačka Markéta Irglová spolu se svým hudebním partnerem Glenem Hansardem. 

V minulosti získali čeští filmaři cenu Oscar několikrát, nejúspěšnější byli v 60. letech. Za nejlepší cizojazyčný film byl zvolen Obchod na korze (1965), Ostře sledované vlaky (1966) a Kolja (1996). Hlavní cenu získaly i dva snímky Miloše Formana: Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) a Amadeus (1984).

Zpět
Sdílet
Diskuse