Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2023 11:00
Čas čtení 7:49
Kuni Nguyenová

Kam vycestovat na státní svátky? Našli jsme pro tebe 10 nejlevnějších jarních letů

Kam vycestovat na státní svátky? Našli jsme pro tebe 10 nejlevnějších jarních letů
Zdroj: Getty Images/Ivan Čoric
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ DOPRAVA EKONOMIKA TIPY NA LETENKY
Uložit Uložené

Státní svátky letos vychází převážně na všední dny, výjimkou není ani jaro. Mrkni se, kam vycestovat, aniž by sis musel*a brát dovolenou nebo zameškat školu.

Sbalit pár věcí, zarezervovat letenku a vycestovat. Výlety po Evropě tě obohatí o zážitky a zároveň tě nemusí stát mnoho peněz. Jaro je ve znamení několika významných státních svátků a dobrou zprávou je, že si díky tomu můžeš naplánovat výlet na jeden z prodloužených víkendů.

Doporučeno
Cestování nočním vlakem: Jízdenka do Říma tě vyjde od 1000 korun. Podívej se na top tipy, jak se pohodlně vozit Cestování nočním vlakem: Jízdenka do Říma tě vyjde od 1000 korun. Podívej se na top tipy, jak se pohodlně vozit 1. března 2023 6:00

Brouzdali jsme po vyhledávačích letenek a našli jsme 10 levných letenek do evropských destinací. Ať už chceš zažít skandinávské dobrodružství, objevovat významné historické památky, toulat se po malebných uličkách, nebo se zkrátka zastavit od každodenní rutiny a jen odpočívat u moře, v našem přehledu si určitě najdeš své. Tak hurá na cesty!

Než se vrhneme na konkrétní tipy, tak zpozorni:

Letenky jsme vyhledávali skrze standardní vyhledávače typu Letenky Google, Kiwi nebo Skyscanner. Nicméně doporučujeme je kupovat přímo u konkrétního dopravce. A to kvůli ceně, neboť si vyhledávače většinou berou určité provize za poskytování svých služeb i při odbavení na letišti.

Levné cestování nabízejí většinou nízkonákladové letecké společnosti. Předem ale počítej s některými omezeními, neboť si často účtují dodatečné poplatky za velká zavazadla či pojištění. Proto vždy nejprve navštiv webovou stránku letecké společnosti a přečti si její podmínky.

Uvedené ceny letenek byly k dispozici ke 14. březnu, přehled ale slouží spíše pro lepší orientaci. Je třeba počítat s tím, že se jejich cena může měnit a časem budou dražší. Pokud tedy chceš opravdu levně cestovat, s kupováním letenek dlouho neotálej.
Birmingham
Zdroj: Pexels.com

Birmingham (Velká Británie) 

Místo odletu: Praha

Termín: od 7. dubna do 10. dubna 2023

Cena: 4823 korun

Letecká společnost: Eurowings, Jet2

Pokud si nepotrpíš na tradiční oslavy Velikonoc nebo zkrátka toužíš po chvilkovém oddychu od povinností v práci nebo ve škole, máme pro tebe skvělý tip. Stačí na Velký pátek po obědě naskočit do letadla a za dvě hodiny už můžeš být „v srdci“ Velké Británie – v Birminghamu. I po brexitu se zde mimochodem dá stále cestovat na pouhý občanský průkaz. Zpátky do Prahy přiletíš v pondělí večer ve 20:30. Na jedno z nejnavštěvovanějších anglických měst, kde zažiješ živou kulturní scénu, skvělé obchody a dobré jídlo, tak budeš mít celé čtyři dny. 

Doporučeno
Nejméně navštěvované země světa možná za chvíli zmizí z map. Podívej se, kam se už možná nepodíváš Nejméně navštěvované země světa možná za chvíli zmizí z map. Podívej se, kam se už možná nepodíváš 10. ledna 2023 6:00

Birmingham je městem kulturního dění, za návštěvu proto rozhodně stojí galerie a muzea umění. Nenech si ujít například Baber Institute of Fine Arts, Birmingham Museum and Art Gallery, IKON Gallery a další. Pokud se chceš dozvědět něco o historii průmyslového Birminghamu, muzeum Sarehole Mill tě určitě nezklame. Večer pak zamiř do kina, divadla nebo operu, a pokud se rád*a bavíš a tancuješ, vybereš si ze zdejších hospod, klubů a barů.

londyn
Zdroj: Unsplash/Benjamin Davies/volně k užití

Londýn (Velká Británie)

Místo odletu: Vratislav

Termín: od 7. dubna do 10. dubna 2023

Cena: 1475 korun

Letecká společnost: Wizz Air

Velká Británie má mnoho co nabídnout. Nezanevři proto ani na hlavní město Spojeného království Velké Británie, kam seženeš levné letenky téměř celoročně. Přes Velikonoce jsme pro tebe našli let z polské Vratislavi, která ale z Prahy také není příliš vzdálená, dostaneš se sem třeba Flixbusem za 4 hodiny. Spoje jezdí i několikrát denně a jízdenka z Prahy vychází na zhruba 950 korun.

Cesta z Vratislavi do Londýna pak trvá kolem dvou hodin. Odletět můžeš už v pátek ráno, kdy tě zpáteční letenka bude stát 1475 korun. Pokud ale nejsi zrovna ranní ptáče, můžeš vyrazit i v pátek večer v 19:45, jen tě to bude stát o 500 korun víc (1926 korun). Zpátky ve Vratislavi budeš v pondělí v 8 ráno.

Doporučeno
Móda REFRESHER: Byli jsme se podívat, jak se oblékají mladí lidé na fashion weeku v Londýně. Takový streetstyle doma neuvidíš Móda REFRESHER: Byli jsme se podívat, jak se oblékají mladí lidé na fashion weeku v Londýně. Takový streetstyle doma neuvidíš 1. března 2023 8:30

Během velikonočních svátků objevuj neznámější památky jako London Bridge, London Eye nebo Big Ben, na nejlepší výhled vyraz do The Shard. Stejně jako kdekoli jinde se tu ale můžeš i ztratit mezi malebnými budovami a pokochat se místní architekturou. Nezapomeň ochutnat fish and chips (my je máme rádi například v Poppie's), ale i jiný „street food“. Doporučujeme třeba stánky v Borough Market, v Camden Town nebo v China Town.

TIP: Pokud letíš do Londýna poprvé, v Refresheru jsme ti dříve nachystali návod, díky kterému tě nic nepřekvapí. ZDE se dozvíš, jak se tam dostat, kde si v Praze směnit libry, přes které stránky seženeš výhodné ubytování nebo na co si dát pozor. 
gdansk, polsko
Zdroj: Unsplash/Sebastian Huber

Gdaňsk (Polsko) 

Místo odletu: Praha

Termín: od 7. dubna do 10. dubna 2023

Cena: 4028 korun

Letecká společnost: LOT

Jedno z nejstarších a největších polských měst na břehu Baltského moře by také nemělo chybět na tvém cestovatelském „bucket listu“. Odlet si naplánuj na pátek večer (18:00), cesta ti potrvá necelé tři hodiny, včetně přestupu ve Varšavě. S návratem do Prahy pak počítej v pondělí kolem oběda (12:10).

Doporučeno
7 kouzelných Airbnb ubytování, kde prožiješ pohádkovou zimu a nemusíš za nimi cestovat daleko 7 kouzelných Airbnb ubytování, kde prožiješ pohádkovou zimu a nemusíš za nimi cestovat daleko 6. prosince 2022 8:30

Město má velmi bohatou historii a zásadní roli sehrálo například v druhé světové válce. Německo totiž 1. září 1939 zaútočilo na polský poloostrov Westerplatte u přístavu Gdaňsk. Velká Británie s Francií v reakci na útok vyhlásily Německu válku. Tehdy zničené město bylo ale po válce kompletně obnoveno ve středověkém duchu. Dnes se turisti mohou kochat nádhernými měšťanskými domy se štíty zdobenými erby, kostely, gdaňskou radnicí se zvonkohrou nebo Neptunovou fontánou. Tím, že jde o přístavní město, nesmíme opomenout ani maják nebo námořní muzeum.

Amstedam, Nizozemsko, Holandsko
Zdroj: Pexels/Jack Winbow

Amsterdam (Nizozemsko)

Místo odletu: Praha

Termín: od 7. dubna do 10. dubna 2023

Cena: 4873 Kč

Letecká společnost: EasyJet

Vodní kanály, tulipány, kola a marihuana na každém kroku. Jako čtvrtý a zároveň poslední tip na Velikonoce pro tebe máme opět město na severu Evropy. Tentokrát jde o Amsterdam, který tě nadchne malebnými kanály a uvolněnou atmosférou. Do nizozemského hlavního města se dostaneš večerním letem z Prahy, cesta trvá zhruba 1,5 hodiny. 

Doporučeno
Posíláme pozdrav z roku 1980! Žena obdržela pohlednici po 42 letech Posíláme pozdrav z roku 1980! Žena obdržela pohlednici po 42 letech 4. října 2022 11:30

V Amsterdamu se dá podnikat mnoho věcí za každého počasí. Navštiv dům Anny Frankové u kanálu Prinsengracht, poznávej město plavbou po typických holandských kanálech nebo prozkoumej uměleckou scénu skrz Van Goghovo muzeum nebo Rijksmuseum. Řada dobrodruhů po světě neodolá ani legendárním coffeeshopům nebo „nemravné“ zábavě v Red Light District.

Stockholm
Zdroj: Pexels/Dylan Bueltel

Stockholm (Švédsko)

Místo odletu: Praha 

Termín: od 29. dubna do 1. května 2023

Cena: 3054 korun

Letecká společnost: LOT, Norwegian

 
Květen je ve znamení dvou prodloužených víkendů, aniž bys musel*a zameškat práci nebo školu, letošní státní svátky (1. května a 8. května) totiž připadnou vždy na pondělí. Nenech si proto ujít skandinávské dobrodružství a vycestuj do Stockholmu! Do hlavního města Švédska vyraz v sobotu 29. dubna po obědě (12:40) a z pražského letiště se sem dostaneš za zhruba 2,5 hodiny, včetně přestupu ve Varšavě. Na zpáteční cestu už ale budeš mít k dispozici přímý let. 

Co ve Stockholmu zažít a neminout? Rozhodně muzea. Je nám jasné, že z nabídky 80 muzeí se člověku zamotá hlava, my ti ale doporučujeme třeba Muzeum Nobelovy ceny, které je zaměřeno na život Alfreda Nobela a na historii Nobelových cen, nebo Skansen, což je nejstarší muzeum na světě pod širým nebem.

Ve Švédsku si nenech ujít ani kulinářské speciality. Ochutnej pokrmy ze švédského stolu nebo masové kuličky, skořicové šneky kanelbullar, lékořici a určitě necouvej ani před neobvyklými pokrmy, jako je sušené sobí maso nebo švédský kaviár.

oslo
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Oslo (Norsko)

Místo odletu: Vratislav

Termín: od 29. dubna do 1. května 2023

Cena: 3420 Kč

Letecká společnost: Ryanair, Norwegian


Skandinávskou kulturu můžeš zažít také v Oslu, v hlavním městě Norska, které se nachází v jihovýchodní části na pobřeží zálivu Oslofjord. V sobotu v 11:30 nastoupíš v polské Vratislavi do letadla a za necelé dvě hodiny jsi tam. Zpáteční cestu pak absolvuješ na 1. máje. Se zpátečními letenkami se přitom vejdeš do pár tisíc korun.

Doporučeno
FOTO: Chatky od studia Snøhetta nad norským fjordem jsou zážitkem na celý život FOTO: Chatky od studia Snøhetta nad norským fjordem jsou zážitkem na celý život 15. února 2023 15:00

Samotná metropole jinak láká turisty na svoji rozmanitost, která spojuje moderní dobu s tou historickou. Hlavní centrum Osla si můžeš projít i pěšky. Z historických staveb nemůžeme opomenout Královský palác, hrad a pevnost Akerhus nebo budovu norského parlamentu Stortinget. Nachází se zde i mnoho zajímavých muzeí, jako je norské muzeum kulturní historie Norsk Folkemuseum, Muzeum holocaustu nebo Muzeum vikinských lodí.

Nezapomeň ani na místní gastronomii, jde především o speciality pocházející z moře. Kromě oblíbeného lososa – uzeného nebo z grilu – si turisté pochutnávají také na velrybím mase. Oblíbená je zde také zvěřina ve formě soba.

Brusel, Belgie
Zdroj: Pexels/Noah Frohn

Brusel (Belgie)

Místo odletu: Praha

Termín: od 29. dubna do 1. května 2023

Cena: 3181 Kč

Letecká společnost: Ryanair

Sídlo nejdůležitějších evropských institucí, kde můžeš ochutnat pravé čokoládové pralinky nebo až stovky druhů místních piv, navštiv na přelomu dubna a května, kdy jsou zpáteční letenky nejvýhodnější (alespoň v porovnání s jinými svátečními termíny). Stačí vyrazit z pražského letiště a za 1,5 hodiny jsi v Bruselu.

Doporučeno
Bruselští psychiatři předepisují pacientům návštěvy muzea, může to pomoct v léčbě úzkostí a depresí Bruselští psychiatři předepisují pacientům návštěvy muzea, může to pomoct v léčbě úzkostí a depresí 18. září 2022 17:04

Výhodou hlavního města Belgie je to, že na rozdíl od běžných metropolí jako Paříž, Řím nebo Londýn je poměrně malé a jeho zajímavá místa můžeš bez problémů projít pěšky. Mezi nejznámější symboly v Bruselu patří čůrající chlapeček (Manneken Pis), stavba Atomium, bruselské náměstí Grande-Place nebo budovy Evropské komise a Evropského parlamentu. 

Na večerní zábavu vyraz do uličky Impasse de la Fidélité, která se nachází jen pár kroků od Grand-Place. Dva tisíce piv na jednom místě ti nabídne například belgický pivovar Huyghe se svou vlajkovou lodí Delirium Tremens. Podobná pivařská atmosféra na tebe dýchne na náměstí Place Du Luxembourg. Na tradiční belgické hranolky si určitě zajdi do Café Georgette a na moules-frites (mušle s hranolky) do The Brothers Brasserie.

Zadar, Chorvatsko
Zdroj: Getty Images/Ivan Čoric

Zadar (Chorvatsko)

Místo odletu: Praha

Termín: od 6. května do 8. května 2023

Cena: 4931 korun

Letecká společnost: Ryanair, Lufthansa

Státní svátek, který připadá na 8. května, též nelze opomenout. Kromě toho, že se jedná o Den vítězství v Česku, jde také o ideální příležitost k vycestování. A tentokrát si zajedeme k moři! V sobotu ráno na tebe čeká letadlo, které tě za 1,5 hodiny vezme do chorvatského letoviska Zadaru. V Praze pak budeš zpátky v pondělí večer v 19:05. Cesta trvá 4 hodiny, včetně přestupu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Doporučeno
Náš balkánský roadtrip: Plavali jsme v moři v Černé Hoře, ztratili pasy v Srbsku a jedli nejlepší kebab v Bosně a Hercegovině Náš balkánský roadtrip: Plavali jsme v moři v Černé Hoře, ztratili pasy v Srbsku a jedli nejlepší kebab v Bosně a Hercegovině 14. září 2022 14:30

Město v chorvatské Dalmácii leží na pobřeží Jaderského moře a nachází se 200 km jižně od Záhřebu. Konkrétně v Zadaru se můžeš těšit na křišťálově průzračnou vodu, množství malých ostrůvků a na přírodní pláže. Za návštěvu stojí také pláž Borik, která se nachází asi čtyři kilometry od centra, nebo 16 kilometrů vzdálené starochorvatské město Nin s písečnou pláží. V květnu se můžeš těšit na příjemných 23 °C. 

kodaň, dansko
Zdroj: Unsplash/Nick Karvounis

Kodaň (Dánsko)

Místo odletu: Praha

Termín: od 6. května do 8. května 2023

Cena: 3688 korun

Letecká společnost: Ryanair

V květnu neopomeň ani město, které uzavírá trojici našich skandinávských tipů. Ano, řeč je o Kodani, hlavním a největším městu Dánska. Odletíš v sobotu ráno a vrátíš se v pondělí ráno, přičemž obě cesty z Prahy trvají skoro hodinu a půl. Zpáteční letenky tě budou stát necelých 3700 korun. 

Doporučeno
Utopické městečko v Dánsku vypadá jako vystřižené z mimozemské kolonie. Staví na tom, že si lidé chtějí pomáhat Utopické městečko v Dánsku vypadá jako vystřižené z mimozemské kolonie. Staví na tom, že si lidé chtějí pomáhat 25. prosince 2022 10:00

Kodaň se nachází na východním pobřeží největšího dánského ostrova Sjælland. Svez se na kole nebo na lodi a prozkoumávej zdejší památky! Z historických budov můžeme jmenovat tamní královské sídlo Amalienborg Slot, které střeží královská garda, anebo zámek Rosenborg Slot, kde jsou zase uloženy dánské korunovační klenoty. Největším symbolem města je ale socha Malé mořské víly na břehu moře na promenádě Langelinie.

Riga
Zdroj: Pexels/Aleksejs Bergmanis

Riga (Lotyšsko)

Místo odletu: Praha 

Termín: od 6. května do 8. května 2023

Cena: 2909 korun

Letecká společnost: Ryanair

Přes svátky si nenech ujít ani lotyšskou Rigu, mimochodem největší město ze všech tří pobaltských států (těmi zbývajícími jsou Litva a Estonsko). Odlet z pražského letiště si naplánuj na sobotu ve 12:50, cesta potrvá 4 hodiny včetně přestupu ve Varšavě. Zpátky pak poletíš v pondělí ráno, a to přímým spojem do Prahy.

Riga má rozhodně co nabídnout. Je zde mnoho muzeí, v okolí také můžeš navštívit hrady, nebo se dokonce vykoupat v Baltském moři. Město projdeš i pěšky, ale pokud se chceš při procházce i něco zajímavého dozvědět, každý den po různých částech města probíhají organizované prohlídky s průvodci. Jsou zcela zdarma, ale doporučujeme ti průvodcům přispět alespoň malým spropitným. My jsme vyzkoušeli „free tours“ v historickém centru, které dýchá středověkem, ale i v širším okolí, kde se nachází domy ve stylu Art Nouveau. Místo si rezervovat nemusíš, pokud zrovna nejdeš s velkou skupinou lidí.

Doporučeno
Jedeš do Berlína? Toto jsou tipy na nejlepší jídlo, sekáče a noční život Jedeš do Berlína? Toto jsou tipy na nejlepší jídlo, sekáče a noční život 24. ledna 2023 13:00

A jaká je místní kuchyně? V Lotyšsku se tradičně podávají pirohy, vepřové a hodně zeleniny, jde tak o kombinaci ruských, polských i skandinávských vlivů. My jsme si oblíbili bufetový řetězec LIDO, kde se najíš za velmi přijatelnou cenu a nachází se nejen v Rize, ale i v estonském Tallinu. 

Domů
Sdílet
Diskuse