Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
14. března 2023 8:59
Čas čtení 1:26

Median: Volby do Poslanecké sněmovny by s přehledem vyhrálo ANO. ODS by získala o polovinu méně hlasů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Median: Volby do Poslanecké sněmovny by s přehledem vyhrálo ANO. ODS by získala o polovinu méně hlasů
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál

Celkem 32 % hlasů by získala strana Andreje Babiše. Dle agentury Median je její voličské jádro silné. Vládní strany by ale v součtu vyhrály.

Kdyby se volby konaly letos v únoru, Poslaneckou sněmovnu by ovládlo hnutí ANO. Dle posledního průzkumu agentury Median by hnutí poslance Andreje Babiše získalo 32 % hlasů. Získalo by prakticky o více než polovinu hlasů více než vládní strana ODS premiéra Petra Fialy, kterou by volilo 14,5 % voličů. Do Sněmovny by se dostalo sedm politických stran a hnutí.

9. ledna 2023 13:09 Čas čtení 0:45 Babiš, Pavel nebo Nerudová. Výsledek prvního kola prezidentské volby bude těsný, ukazuje nový volební model Babiš, Pavel nebo Nerudová. Výsledek prvního kola prezidentské volby bude těsný, ukazuje nový volební model

Nejvyšší voličské preference si drží hnutí ANO (32 %), následuje ODS (14,5 %), Piráti (11,5 %) a SPD (9,5 %), které si od minulého šetření agentury pohoršilo o 2,5 procentního bodu. „Volební potenciál u hnutí ANO jen mírně přesahuje jeho modelové preference (33 %), voličské jádro ANO je na vysoké úrovni (24 %). Vysoký volební potenciál mají dále ODS (21 %), Piráti (17,5 %) a STAN (16,5 %). Volební potenciál SPD klesl na 11,5 %,“ dodal Median.

Hnutí ANO si dle výzkumu udržuje vysokou podporu zejména mezi lidmi v důchodu (53 %) a ve věku 65 let a více (51 %), také je nejčastější volbou lidí pouze se základním vzděláním (35 %) a absolventů středních škol bez maturity (46 %) i s maturitou (26 %).

Pro současné vládní strany by však byla šance v soudržnosti. V součtu by hlasy ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL a Pirátů daly dohromady 41,5 %. Hlavní vládní strana ODS má zastání zejména mezi vysokoškolsky vzdělanými lidmi (26 %) a spolu s Piráty se dělí o první místo podpory mezi lidmi ve věku 25 až 34 let (17 %).

Do Sněmovny by se dostalo sedm stran

Nad 5 % hlasů nutných k tomu, aby se strana dostala do Poslanecké sněmovny, by získalo hned sedm stran a hnutí. „Comeback“ by v tomto případě měla ČSSD, které by se povedlo získat rovných 5 %. O 1,5 procentního bodu by přeskočila KDU-ČSL. Do Sněmovny by se z větších frakcí dále nedostali komunisté, Přísaha, Zelení ani Trikolora.

17. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě?

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v únoru 2023 dle svého vyjádření určitě zúčastnilo 64 % respondentů. Dalších 15 % dotázaných účast zvažuje. Volební účast v minulých volbách dosáhla 65,43 %.

– Průzkum byl proveden v termínu od 12. února do 7. března 2023 a zúčastnilo se jej 1011 respondentů ve věku 18 a více let.
– Sběr dat probíhal osobním dotazováním vyškolenými tazateli s využitím laptopů (CAPI) a dotazováním nezastižitelných skupin online (CAWI).
– Respondenti byli vybráni kvótním výběrem v náhodně vybraných oblastech ČR.
Domů
Sdílet
Diskuse