Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2023 13:33
Čas čtení 1:57
Vojtěch Vanda

Roztomilá samička luskouna narozená v pražské zoo hledá jméno! Zapojit se můžeš i ty

Roztomilá samička luskouna narozená v pražské zoo hledá jméno! Zapojit se můžeš i ty
Zdroj: Zoo Praha/Miroslav Bobek
ZAJÍMAVOSTI ČESKO PRAHA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Vypadá to, že malá samička luskouna překonala kritické období a bude se mít k světu. Nyní potřebuje jméno, se kterým můžeš pomoct i ty.

První mládě luskouna krátkoocasého, které se narodilo v Evropě a patří k fauně Zoo Praha, hledá jméno. Informuje o tom zoologická zahrada v tiskové zprávě. S prosbou o jeho vybrání se obrací na veřejnost. Je to prý totiž jediná věc, která mu chybí – počáteční kritické období po narození je totiž údajně již zažehnáno.

Doporučeno
V Praze se narodil první luskoun v Evropě V Praze se narodil první luskoun v Evropě 2. února 2023 14:09

Narození mláděte luskouna v Evropě bylo velkou událostí, o které jsme informovali„Jedná se o prvního luskouna, který se narodil v Evropě. Nejvíce připomíná smrkovou šišku,“ okomentoval nový přírůstek, který po narození vážil pouhých 135 gramů, ředitel zoo Miroslav Bobek. 

Dnes se mu prý daří dobře. Přibírá na váze, matka Run Hou Tang se o něj stará, a i přesto, že jej chovatelé museli dokrmovat, mu dnes chybí už jenom jméno. Tedy prozatím.

„Narození a dosavadní průběh odchovu mláděte jsou velkým úspěchem daným nejen tím, že samice Run Hou Tang je již zkušenou matkou, ale také velkým nasazením našich chovatelů. Současně však musím opět připomenout, že vyhráno ještě není. Další rizikové období nastane, jakmile samička luskouna začne ochutnávat ‚pevnou‘ potravu, a druhé, až na ni bude přecházet,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Anketa:
Jak by se podle tebe měla samička luskouna jmenovat?
Šiška
Kju-ka
Songguo
Cone/Connie
Šupinka
Šiška
26 %
105 Hlasů
Kju-ka
12 %
50 Hlasů
Songguo
5 %
22 Hlasů
Cone/Connie
21 %
83 Hlasů
Šupinka
35 %
142 Hlasů

Nyní je ale třeba tvora pojmenovat. Jméno mohou lidé vybírat už nyní na Portálu Pražana. K dispozici je hned několik variant, které navrhli zástupci Zoo Praha a Magistrátu hl. m. Prahy. O prvenství se budou „rvát“ do středy 22. března. Hned v sobotu 25. března proběhnou křtiny mláděte při příležitosti slavnostního zahájení 92. sezóny pražské zoo.

„Loni, když jsme takto vybírali přezdívky pro párek dovezených luskounů, jistě nikdo nečekal, že už za rok budeme vybírat jméno jejich mláděti. Prvnímu takto narozenému v Evropě. O to důležitější je narození mláděte v kontextu jejich ochrany aktuálně jde o nejpašovanější savce světa, bohužel do velké míry vinou tzv. tradiční čínské medicíny,“ uvedla náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková.

„Mládě je známkou špičkové péče, které se zvířatům v Zoo Praha dostává, i skvělé spolupráce s Taipei zoo. Jsem zvědavá, jaké jméno veřejnost nakonec zvolí,“ dodává Jana Komrsková.

Šiška na několik způsobů

Jména, která jsou na výběr, vyvěsila zoo i na své stránky. Většinou se jedná o šišku na několik způsobů. První je ta česká, tedy Šiška, která je prozatímní přezdívkou zvířete, již pro jeho podobu se smrkovou šiškou začal používat ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Možností je také Kju-ka, tedy „šiška“ v tzv. tchajwanštině (v subdialektu dialektu hokkien), kterou jako jméno vybral chovatel luskounů David Vala.

Další možností je „šiška“ v mandarínské čínštině, Songguo, přičemž výraz navíc připomíná jméno otce mláděte (Guo Bao). Jméno vybral kurátor savců Pavel Brandl. Poslední návrh týkající se šišky je anglicky Cone, samičce by se mohlo říkat Connie a navrhl jej náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib.

Poslední možností je Šupinka, kterou navrhla náměstkyně pro životní prostředí a klimatický plán Jana Komrsková, jež odkazuje na kůži luskounů složenou z tvrdých šupin, kvůli kterým jsou terčem pytláků a ohroženým druhem.

Který z návrhů se líbí tobě? Hlasuj v naší anketě!

Domů
Sdílet
Diskuse