Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2023 16:30
Čas čtení 5:10
Tereza Patočková

Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa

Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa
Zdroj: Getty Images
OSOBNOSTI LGBTQ+ LIDÉ SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Dylan Mulvaney se za jeden rok stala milionářkou a jednou z nejznámějších trans aktivistek světa. Setkala se s prezidentem Bidenem i šikanou od Caitlyn Jenner. Kdo je Dylan a jakou za jediný rok zanechala stopu?

„Je to 365 dní, co jsem holka!“ zvolala Dylan v úterý na svém celovečerním vystoupení v Rockefellerově centru. Udělala tak pomyslnou tečku za první částí své cesty, která jí kromě vytouženého ženství přinesla také celosvětovou slávu a miliony na bankovním účtu. 

Dylan Mulvaney je důležitou osobností posledního roku. Trans aktivistka začala před rokem s tvorbou vlastního seriálu Days of Girlhood, který dokumentuje její tranzici a pomohl mnoha trans lidem po celém světě jak s edukací, tak s přijetím sebe samotných.

Doporučeno
Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) 6. dubna 2022 11:30

Ve videích dokumentuje svůj každodenní život a postřehy, které v nové éře svého života zachytila a o kterých jí nikdo předem neřekl. Přiznává například, jak je těžké v takovém období randit, potýkat se s holením vousů, ale také se vypořádat s faktem, že má stále penis, který je v některých kouscích oblečení vidět.

Její tranzice se totiž odehrává ve chvíli, kdy USA nejsou pro trans a queer lidi přívětivým prostředím.


Krátká tiktoková videa se během několika měsíců od první epizody stala virálními a Dylan kromě Rockefellerova centra přivedla také například do Bílého domu. Od prvního dne své tranzice nasbírala téměř 11 milionů sledujících na TikToku a více než 1,7 milionu na Instagramu a její net worth se v podstatě z ničeho zvýšil na 1,5 milionu dolarů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dylan Mulvaney (@dylanmulvaney)


Ke svému 365. dni tranzice se tak Dylan, která je kromě aktivistky za práva trans lidí také herečkou a zpěvačkou, rozhodla uspořádat vlastní show, jež bude její cestu oslavovat a zároveň finančně podpoří neziskové organizace pomáhající trans lidem. Její tranzice se totiž odehrává ve chvíli, kdy USA nejsou pro trans a queer lidi přívětivým prostředím. 


„Je to trochu zvláštní pocit sedět a oslavovat radost z tranzice, když je teď v trans komunitě tolik bolesti a nenávisti. Zatímco já jsem letos udělala kroky vpřed, společnost jako by udělala sto kroků vzad,“ řekla v rozhovoru pro Variety.

Doporučeno
Kateř Tureček: Nebinarita mi odpověděla na mnoho otázek. Můj vztah k filmu se změnil Kateř Tureček: Nebinarita mi odpověděla na mnoho otázek. Můj vztah k filmu se změnil 16. listopadu 2022 6:00

Mulvaney přiznala, že její neustále pozitivní přístup může někdy působit odtrženě od reality, se kterou se mnoho trans lidí v Americe potýká. Věří však, že láska je její největší zbraní, jak čelit nepřízni osudu. „Pokud se vzdáme trans radosti, nenávist zvítězí. Takže budu dál pokračovat v tom, co dělám,“ řekla v jednom ze svých emotivních videí. 

Coming out ve čtyřech letech

Dylan věděla, že je ženou už od dětství, ale protože vyrůstala v konzervativní rodině, neměla přístup k informacím o tom, že může tranzici podstoupit. „Ve čtyřech letech jsem učinila coming out mámě a řekla jsem jí, že jsem holka,“ popsala Dylan v rozhovoru pro Variety. „Byli jsme velmi, velmi věřící, takže mi na to odpověděla: ‚Bůh nedělá chyby.‘ Nevěděla jsem, že se můžu změnit. Nevěděla jsem, že existují nějaké možnosti,“ pokračuje.

Stala se první trans ženou v historii, která byla pozvána k rozhovoru s prezidentem.  


Dylan však měla po svém veřejném coming outu minulý rok štěstí, jelikož ji její máma přijala. To však rozhodně není realita pro všechny trans lidi, zvláště ty, kteří pochází z konzervativních a ultra náboženských rodin. 

Doporučeno
Jsme jako superhrdinky. Clark Kent je Supermanem také jen tehdy, když si oblékne kostým, říká drag queen Alyssa Edwards (Rozhovor) Jsme jako superhrdinky. Clark Kent je Supermanem také jen tehdy, když si oblékne kostým, říká drag queen Alyssa Edwards (Rozhovor) 7. března 2023 6:00

„S mámou jsme nyní nejlepší kamarádky. Hádáme se jako sestry, ale pevně věřím, že dítě je do života rodičů vloženo z nějakého důvodu. Vím, že jsem byla do života svých rodičů vložena z nějakého důvodu. Viděla jsem, jak celá moje rodina po mém coming outu vyrostla a názorově se vyvinula,“ říká Dylan. 

Setkání s prezidentem Bidenem

V říjnu byla Dylan pozvána do Bílého domu, aby diskutovala o trans problematice s prezidentem Joem Bidenem. Stala se tak první trans ženou v historii, která byla pozvána k rozhovoru s prezidentem. Tématem jejího rozhovoru byla třeba budoucnost transgender mládeže a transgender lidí jako celku ve Spojených státech. 


Před rozhovorem s prezidentem Mulvaney na TikToku prohlásila: „A víte co, jakkoli to může znít pošetile, jsem připravena vystoupit a ukázat, že trans lidé nikam nezmizí.“ Ačkoli se rozhovoru dostalo velké pozornosti médií, některé reakce nebyly pozitivní. Stanice FOX News například vydala článek s titulkem: Američany trápí inflace, kriminalita, potraviny. A tak Biden hovoří s transgender hvězdou TikToku.

@dylanmulvaney Trans people are not the downfall of society. Hate is. Very proud of this moment in history, and thank you @JVN for helping me form this question. #trans #president ♬ original sound - Dylan Mulvaney


Dle Dylan je však toto setkání velmi důležité, jelikož jen v loňském roce bylo v USA podepsáno nejméně 25 zákonů namířených proti transgender osobám. Biden v rozhovoru s Mulvaney přijetí všech těchto zákonů odsoudil, čímž vyslal jasný signál.

Cesta Dylan se odehrává na pozadí spousty nových zákonů nejen proti trans lidem, ale i proti celé LGBTQ komunitě. Během loňského roku se ve 28 státech projednávají zákony zaměřené proti svobodám LGBTQ komunity, které si tak těžce vydobyla. V době, kdy opatření jako floridský zákon „Don't Say Gay“ provází strach a pobouření, jsou videa Dylan pro mnohé zdrojem naděje a inspirace. S odsuzováním se však Dylan setkala také od jiných slavných trans lidí. 

Doporučeno
Co přesně je „Don't Say Gay bill”, jak ovlivní tisíce amerických studentů a proč zasáhl i společnost Disney? Co přesně je „Don't Say Gay bill”, jak ovlivní tisíce amerických studentů a proč zasáhl i společnost Disney? 30. května 2022 17:00

Caitlyn Jenner pobouřil penis Dylan

Jednou z nich je například trans žena a matka Kylie a Kendall Jenner, Caitlyn Jenner. Ta neunesla, že si Dylan vzala šortky, ve kterých bylo vidět, že má stále penis. Dylan chtěla svým sledujícím ukázat realitu, se kterou se trans ženy potýkají. Místo slov podpory se jí však od bývalé sportovkyně dostalo odsouzení. 

Dylan se však útoky nenechává rozhodit a za práva trans lidí se snaží bojovat dál.


Vše začalo tím, že senátorka Marsha Blackburn zveřejnila na Twitteru video, na kterém Mulvaney mluví o normalizaci různých typů těl a o tom, že rozumí tras ženám, které se stále snaží přijít na to, jak se prezentovat. V klipu Mulvaney uvedla, že bojovala s nošením těsného oblečení, protože někteří lidé v obchodním centru jí zírali do rozkroku. Dylan uvedla, že by lidé měli normalizovat „ženy, které mají v rozkroku boule“, místo toho, aby na ně na veřejnosti necitlivě zírali. 

Doporučeno
Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? Pedro Pascal mění pravidla maskulinity aneb Proč ho všichni tak milují? 9. března 2023 11:00

Senátorka označila její názory za „absurditu“, což se setkalo se souhlasem Caitlyn Jenner, která zašla ještě o krok dál a v citovaném tweetu napsala: „Nebudeme ‚normalizovat‘ nic z toho, co tato osoba dělá. Je rozdíl mezi akceptací a tolerancí a normalizací odhalování genitálií na veřejnosti a na veřejném místě,“ napsala Jenner na Twitteru. „Vůbec to nepodporuji, ani v nejmenším. Dylan... gratuluji ti, že jsi transsexuál s penisem,“ napsala Jenner, která k tomu o Dylan referovala ve špatném rodě.

@dylanmulvaney Day 233- a message to Caitlyn. To my followers, please do not send her any hate. ❤️ #trans #daysofgirlhood #caitlynjenner ♬ original sound - Dylan Mulvaney


Dylan na útok Caitlyn Jenner odpověděla. Místo naštvání však všechny odzbrojila svým klasicky pozitivním přístupem. „Jsme dvě z nejprivilegovanějších transgender žen v Americe a s tím souvisí i velká zodpovědnost,“ řekla Mulvaney ve svém videu. „I když máme na většinu věcí velmi odlišné názory, ještě před pár dny bych si s vámi pravděpodobně byla ochotná sednout a pokusit se s vámi nějakým způsobem spojit, protože si vás velmi vážím,“ pokračovala. „Ale pak jste se rozhodla mě velmi veřejně zesměšnit. Přijala vás skupina lidí, která mě zcela zjevně nepřijímá, a téměř každý den v tomto týdnu jsem byla nazývána zrůdou, dětským predátorem, absurditou,“ řekla Mulvaney.

Doporučeno
Povinná heterosexualita se může projevovat jako nuda při sexu i stud ve společných šatnách. Víš, jak poznáš, že jsi možná lesba? Povinná heterosexualita se může projevovat jako nuda při sexu i stud ve společných šatnách. Víš, jak poznáš, že jsi možná lesba? 27. února 2023 9:00

„Nejsem nic z toho, za co mě vaši spolustraníci vykreslují. Moje otázka na vás zní: necítíte se tam trochu osaměle? Ti lidé, se kterými stojíte, nevím, jestli mají v srdci ty nejlepší úmysly. Rádi vás ale využijí k tomu, aby mně a celé trans komunitě ztížili život mnohem víc, než už je,“ dodala.


Dylan se však útoky nenechává rozhodit a za práva trans lidí se snaží bojovat dál. 

A co můžeš pro trans lidi ve své komunitě udělat ty? Dle Dylan je to pár jednoduchých věcí, které však mají obrovský vliv.  

Doporučeno
Studie: Jak zlepšit život LGBTQ lidem v 5 krocích Studie: Jak zlepšit život LGBTQ lidem v 5 krocích 17. února 2023 15:32

„Jedním z nejlepších způsobů podpory je přijímání trans lidí ve svých prostorách, zaměstnávání trans lidí, podpora organizací, které se přímo v terénu snaží změnit zákony. Stačí ale i věnovat jen trochu lásky a hezkých slov trans osobě ve vašem životě,“ říká Dylan v rozhovoru pro The Skimm.

Domů
Sdílet
Diskuse