Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2023 15:30
Čas čtení 1:25
Ilona Hobzová

Jak se „sjíždí“ opice? Stejně jako lidské děti! Vědci popsali činnosti, kterými si primáti mění vědomí

Jak se „sjíždí“ opice? Stejně jako lidské děti! Vědci popsali činnosti, kterými si primáti mění vědomí
Zdroj: Zoo Praha/Petr Hamerník
ZAJÍMAVOSTI ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Primáti se rádi uvádí do stavu změněného vědomí prostřednictvím točení. Podle vědců se někteří dokáží na laně točit stejnou rychlostí jako profesionální tanečníci a cirkusoví umělci.

Pro některé děti nebývá nic víc vzrušujícího než jízda na kolotoči. A nejsou jediné, kdo si tyhle pocity závratí užívá. Vědci nyní zjistili, že jde o oblíbenou aktivitu i u primátů. Podle vědeckých závěrů se gorily, šimpanzi nebo orangutani točí dokola záměrně, aby se jim zamotala hlava a dosáhli tak změny duševního stavu.

Doporučeno
Roztomilá samička luskouna narozená v pražské zoo hledá jméno! Zapojit se můžeš i ty Roztomilá samička luskouna narozená v pražské zoo hledá jméno! Zapojit se můžeš i ty 14. března 2023 13:33

Záměrná změna vědomí 

Skupina vědců z univerzit v Birminghamu a Warwicku analyzovala čtyřicet online videí goril, šimpanzů, bonobů a orangutanů, kteří se točí dokola. Primáti v průměru absolvovali 5,5 otočky kolem dokola s průměrnou rychlostí 1,5 otáčky za sekundu, to zopakovali třikrát. Vědci srovnávali i rychlost točení a zjistili, že někteří primáti se na laně dokážou točit stejnou rychlostí jako profesionální tanečníci a cirkusoví umělci. Jiní dosahovali podobné rychlosti jako dervišové – stoupenci islámu, kteří se při speciálních ceremoniálech točí tak rychle, že dosahují duchovního transu. 

„Točení mění stav našeho vědomí. Narušuje reakce těla a mysli a koordinaci. To způsobuje, že je nám špatně, máme závratě, cítíme i určité povznesení jako děti na kolotočích. Naším výzkumem jsme se pokoušeli zjistit, zda lze točení studovat jako prapůvodní chování, kterému by se předkové člověka dokázali autonomně věnovat a využívat jiné stavy vědomí,“ uvedl jeden z autorů studie Adriano Lameira.

Podle Lameiry si každá kultura našla způsob, jak se vyhýbat realitě prostřednictvím zvláštních rituálů, praktik nebo obřadů. „Tato lidská vlastnost vyhledávání změn stavu je historicky a kulturně natolik univerzální, že by se mohlo jednat o něco, co jsme potenciálně zdědili po našich evolučních předcích,“ uvedl. Pokud by tomu tak bylo, změnilo by to podle vědce zcela uvažování o emocionálních potřebách moderních lidí. Pokud všichni lidoopi provádějí točení za účelem závratí záměrně, mohli to stejně dělat i naši předkové.

Doporučeno
Zabíjení upírů vzteklinu nezastaví, naopak šíření nákazy urychlí, popsal vědecký tým v nové studii Zabíjení upírů vzteklinu nezastaví, naopak šíření nákazy urychlí, popsal vědecký tým v nové studii 13. března 2023 20:16

Sami výzkumníci s točením experimentovali a zjistili, že lidoopi při něm často dosahují obrovské rychlosti, která má za důsledek závrať a ztrátu rovnováhy. Zvířata v něm ale záměrně pokračují, přestože účinky závratě už pociťují. Toto chování může podle vědců souviset s hrou nebo s tím, že se nudí. I to naznačuje spojitost s lidmi. „Když si představíte dětské hřiště, téměř všechna zařízení  houpačky, skluzavky nebo kolotoče  jsou navržena tak, aby zpochybňovala rovnováhu nebo narušovala reakce těla a mysli,“ doplnil Lameira.

Domů
Sdílet
Diskuse