Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2023 9:45
Čas čtení 1:02
Tereza Šnajdrová

Video: Chicagská řeka se zbarvila do jedovatě zelené barvy. Proč?

Video: Chicagská řeka se zbarvila do jedovatě zelené barvy. Proč?
Zdroj: Flickr/Ken Ilio/volně k použití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Chicago se připravuje na oslavy svatého Patrika. Řeku Illinois proto zbarvilo jedovatě zelenou barvou, celý proces sledovaly tisíce lidí.

Svatý Patrik je sice patronem Irska, avšak oslavám tohoto dne se nebrání ani další místa ze všech koutů světa. Jedním z nich je i americké Chicago, které přípravy na oslavy 17. března již započalo. Řeku Illinois, která protéká centrem města, obarvilo na jedovatě zelenou. Celý proces je v Chicagu velmi populární a každý rok jej sledují tisíce lidí, píší Block Club Chicago a NBC Chicago.

Doporučeno
Video: Aktivistka nahoře bez vyrušila proslov Avril Lavigne. „Vypadni odsud,“ řekla zpěvačka a ženu plácla do prsou Video: Aktivistka nahoře bez vyrušila proslov Avril Lavigne. „Vypadni odsud,“ řekla zpěvačka a ženu plácla do prsou 15. března 2023 8:20

Barvení řeky Illinois v Chicagu je tradice stará půl století. První barvení se uskutečnilo v roce 1962, a to v návaznosti na návrh chicagského odborového svazu instalatérů Local 130. Tento svaz je za zelené zbarvení řeky zodpovědný dodnes a barva, která bývá do Illinois vlévána, má být ekologicky šetrná. 

Přípravy na Den svatého Patrika začaly v sobotu 

Přípravy na oslavy Dne svatého Patrika začaly v Chicagu již v sobotu 11. března v časných hodinách. Proces, kdy se zelená barva jednolitě promíchá s řekou Illinois, totiž trvá i několik dní a pořadatelé chtěli mít jistotu, že v pátek 17. března bude již celá řeka kompletně jedovatě zelená. 

Barva se do řeky vlévá mezi ulicemi Columbus Drive a Orleans Street a každoročně to sledují tisíce lidí. Samotného průvodu na oslavu svatého Patrika se pak podle organizátorů účastní více než 75 000 lidí, kteří tak vytvoří nejdelší průvod na oslavu tohoto dne mimo Dublin. 

Pro Chicago je Den svatého Patrika velkou oslavou. Mnozí se slavením začali již minulý víkend a budou se veselit celý týden. Lidé z Chicaga, ale také turisté z okolních měst chodí na průvody, večírky, kochají se zeleně zbarvenou řekou a navštěvují další doprovodné akce.

Domů
Sdílet
Diskuse