Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
15. března 2023 17:55
Čas čtení 1:48

Švýcarská banka Credit Suisse čelí problémům. Akcie se propadají, oslabuje i česká koruna

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Švýcarská banka Credit Suisse čelí problémům. Akcie se propadají, oslabuje i česká koruna
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Strach z pádu švýcarské banky Credit Suisse ovlivnil i českou korunu a akcie na pražské burze, které ve středu odpoledne výrazně oslabily.

Akcie druhé největší švýcarské banky Credit Suisse se ve středu odpoledne propadly asi o 30 procent a dostaly se tak na rekordní minimum. Curyšská burza tím reagovala na výrok jednoho z akcionářů banky, kterým je finanční ústav Saudi National Bank (SNB). Podle něj už nemůže švýcarské bance poskytnout další finanční pomoc. Informují o tom The New York TimesFinancial Times

Pokud by SNB zvýšila svůj podíl nad 10 procent, podléhala by dodatečným švýcarským regulacím. „Nemůžeme, protože bychom se dostali nad deset procent. Je to regulatorní záležitost,“ citovala zahraniční média vyjádření Amara Chudajrího, šéfa saúdskoarabského finančního ústavu Saudi National Bank (SNB). Chudajrí zároveň vyloučil, že by švýcarské instituci poskytl jakékoli další podpůrné finanční prostředky.

Skandály kolem praní špinavých peněz

Credit Suisse si aktuálně prochází náročným obdobím, do kterého se promítají série přešlapů a skandálů z nedávné minulosti. Banku ochromily enormní ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, ale také kvůli pádu amerického fondu Archegos. Banka dříve čelila také bezprecedentnímu domácímu stíhání kvůli praní špinavých peněz pro zločinecký gang.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Švýcarská banka sice kompletně obměnila vrcholné vedení a v současnosti si prochází plánem restrukturalizace, odlivu klientských vkladů se ale nevyhnula. Jen ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku si klienti z banky vybrali více než 110 miliard švýcarských franků. To je v přepočtu 2,7 bilionu korun.

Podle Octavia Marenziho, analytika společnosti Opimas, nejspíš bude muset zasáhnout Švýcarská národní banka a poskytnout Credit Suisse záchranné lano. „Švýcarská národní banka a švýcarská vláda si plně uvědomují, že selhání Credit Suisse, nebo dokonce jakékoli ztráty držitelů vkladů by zničily pověst Švýcarska jako finančního centra,“ citoval Marenziho slova Financial Times. Švýcarská národní banka a Credit Suisse se zahraničním médiím dosud nevyjádřily.

Pád evropských i českých akcií

Nejistá situace kolem švýcarské banky podle odborníků připomíná nedávný pád Silicon Valley Bank. Ta hlásila už delší dobu nižší vklady firem a spolu s rostoucí úrokovou sazbou to byl jeden z důvodů, proč kalifornské bankovní regulační orgány uzavřely SVB Financial Group, pod kterou Silicon Valley Bank spadá. Americká banka se specializovala především na mladé technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem.

Krach americké banky i obavy z pádu švýcarské banky vedou investory k tomu, že se zbavují aktiv. Náporu čelí zejména evropské akciové trhy. Jak poukazuje server finanční televize CNBC, celoevropský Stoxx 600 index se ve středu odpoledne propadl o 2,7 procenta. K poklesu akcií došlo i v britské bance HSBC, francouzské BNP Paribas, německé Commerzbank či belgické KBC.

1. března 2024 12:00 Čas čtení 6:18 Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo

Výrazně oslabila také česká koruna. Ve středu odpoledne odepisovala vůči euru procento, a kurz se tak vrátil nad úroveň 24 korun za euro. Vyplývá to z analýzy serveru Patria.cz. Investoři se zbavují také akcií na pražské burze. Akcie Erste Bank, matky České spořitelny, ztratily ve středu kolem 16. hodiny téměř pět procent.

Domů
Sdílet
Diskuse