Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
16. března 2023 11:36
Čas čtení 0:49

NASA odhalila nový design skafandrů pro cesty na Měsíc. Podívej se, jak vypadají

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
NASA odhalila nový design skafandrů pro cesty na Měsíc. Podívej se, jak vypadají
Zdroj: NASA

Společnost NASA zveřejnila novou podobu skafandrů pro mise na Měsíc. Lidé je mohli spatřit během akce v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu. Za výrobkem stojí firma Axiom Space, se kterou NASA uzavřela smlouvu.

Oblek je speciálně navržený pro kosmonauty, kteří mají v rámci mise Artemis zamířit v příštích letech na Měsíc, informuje The Guardian. Nové obleky jsou oproti předchozím flexibilnější. Umožňují větší rozsah pohybu. Skafandry navrhli tak, aby vyhovovaly širokému spektru osob.

Vyhovovat by měly až 90 procentům americké populace. Právě nový oblek umožní výpravu na Měsíc i ženám, píše BBC.

Přesnou podobu společnost tají

Přesná podoba však zůstává přísně střeženým obchodním tajemstvím. Společnost Axiom však uvedla, že obleky, ve kterých se astronauti projdou po Měsíci, budou bílé. Důvodem je ochrana před extrémním horkem, jelikož bílá barva nejlépe odráží sluneční paprsky.

NASA společně s Kanadskou kosmickou agenturou plánuje oznámit čtyři astronauty vybrané pro misi Artemis 2 během příštího roku. Pokud bude tento let úspěšný, plánovaná expedice Artemis 3 vyrazí již přímo na povrch Měsíce.

Domů
Sdílet
Diskuse