Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2023 15:29
Čas čtení 0:42
Kuni Nguyenová

Kopačky bez klokanů. Nike a Puma přestanou při výrobě bot používat klokaní kůži, připojily se i luxusní značky

Kopačky bez klokanů. Nike a Puma přestanou při výrobě bot používat klokaní kůži, připojily se i luxusní značky
Zdroj: Pixabay
MÓDA MÓDA NIKE OCHRANA ZVÍŘAT PODNIKÁNÍ PUMA
Uložit Uložené

Zákaz zakomponování klokaní kůže do bot či jiných módních doplňků je vítězstvím pro mnohé spotřebitele a ochránce práv zvířat.

Americká společnost Nike slíbila, že do konce letošního roku zastaví kontroverzní praxi. Na výrobu svých bot totiž používá klokaní kůži. Podobný krok nedávno oznámil i německý konkurent Puma. Informoval o tom The Guardian a Fox Business.

Doporučeno
Deadpool počítá miliardy: T-Mobile kupuje firmu herce Ryana Reynoldse za neuvěřitelný balík Deadpool počítá miliardy: T-Mobile kupuje firmu herce Ryana Reynoldse za neuvěřitelný balík 16. března 2023 14:52

K zákazu se v minulosti připojily také luxusní značky jako Versace a Prada. Postupnému rozhodnutí podniků ukončit tuto praxi předcházely kampaně ochránců zvířat a aktivistů. Ty dlouhodobě odsuzovaly komerční zabíjení klokanů a vyzývaly firmy, aby upustily od neetických postupů.

Rozhodnutí vyrábět obuv či jiné módní doplňky bez klokaní kůže a nahradit je jinými „cruelty-free“ materiály oslavuje řada ochránců práv zvířat. Podporu zveřejnila například organizace Collective Fashion Justice prostřednictvím videa na Twitteru.

 
Prezident amerického Centra pro humánní ekonomiku Wayne Pacelle označil rozhodnutí společnosti Nike za „seismickou událost v ochraně volně žijících zvířat“. „Otřesy pocítí celý svět, zejména Austrálie, kde dochází k masovému komerčnímu zabíjení klokanů,“ dodal.

Doporučeno
Byznysové nápady, které vydělaly celebritám miliardy korun. Kdo prodává šampaňské a kdo vsadil na maso? Byznysové nápady, které vydělaly celebritám miliardy korun. Kdo prodává šampaňské a kdo vsadil na maso? 3. listopadu 2022 11:00
Domů
Sdílet
Diskuse