Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová TASR
16. března 2023 16:50
Čas čtení 1:09

Ve Španělsku nesmíš nechat kočku nebo křečka o samotě déle než tři dny. Podle nového zákona hrozí milionová pokuta

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ve Španělsku nesmíš nechat kočku nebo křečka o samotě déle než tři dny. Podle nového zákona hrozí milionová pokuta
Zdroj: Unsplash/freestocks

Španělsko zakročilo v boji proti týrání domácích zvířat a prostřednictvím nového zákona chce naučit majitele psů či koček zodpovědnosti.

Psi a kočky ve Španělsku se nejspíš brzy dočkají lepších podmínek. Tamní vláda si totiž prosadila novelu, která si klade za cíl, aby chovatelé upustili od zanedbávání, opuštění či týrání svých domácích mazlíčků. Rozsáhlé změny v novém zákoně o „ochraně práv a blaha zvířat“ ve čtvrtek schválila dolní komora španělského parlamentu. Informuje o tom agentura TASR.

17. února 2023 10:38 Čas čtení 1:30 Španělsko schválilo rozšíření reprodukčních práv. Zavádí placené menstruační volno, zjednodušení interrupcí i úřední změny pohlaví Španělsko schválilo rozšíření reprodukčních práv. Zavádí placené menstruační volno, zjednodušení interrupcí i úřední změny pohlaví

Nový španělský zákon jasně stanovuje, že domácí psi nesmí zůstat v domácnosti sami více než jeden den. U ostatních zvířat, jako jsou kočky, křečci, králíci, ptáci a další domácí mazlíčci, to nesmí být déle než tři dny. Ponechat je v tomto období uzamčené na terasách, balkonech nebo v boudách je přísně zakázáno.

14. března 2023 20:45 Čas čtení 0:50 Nizozemsko: Muž byl odsouzen za stealthing. Během sexu si sundal kondom bez souhlasu partnerky Nizozemsko: Muž byl odsouzen za stealthing. Během sexu si sundal kondom bez souhlasu partnerky

Majitelé domácích zvířat jim rovněž musí zajistit vhodné podmínky, jako je například ochrana před chladem a horkem, a v případě potřeby jim poskytnout veterinární péči. Chovatelé také musí uzavřít pojištění odpovědnosti za škodu za svá zvířata.

Pokuta až 4,8 milionu Kč

Za porušení zákona bude hrozit pokuta do 200 000 eur, což je v přepočtu 4,8 milionu korun, a dokonce vězení. Úřady následně majitelům odeberou jejich domácí mazlíčky, kteří budou poté přiřazeni do útulku. Pokud se ale rozhodne k usmrcení zvířete, musí tomu předcházet povolení z důvodu, že ohrožuje veřejné zdraví. Navíc jej musí doporučit a provést veterinář. 

Nový zákon se ale nevztahuje na hospodářská zvířata, myslivecké psy, policejní, vodicí či pastevecké psy. Neovlivní ani býčí zápasy.

16. března 2023 13:52 Čas čtení 0:39 Zoo Praha uvítala nového kočkodana. Podívej se, kdy můžeš olivově zelené mládě navštívit Zoo Praha uvítala nového kočkodana. Podívej se, kdy můžeš olivově zelené mládě navštívit

Časový limit na ponechání domácích mazlíčků o samotě dosud stanovily i jiné země Evropy. Například ve Velké Británii může být ponechání psa po dobu dvou nebo více dnů považováno za zanedbávání nebo týrání. Ve Švédsku je pak nezákonné, aby byl pes sám déle než šest hodin. V Německu je ale zákon o ochraně zvířat ještě přísnější –⁠ zdejší psi by neměli zůstat sami déle než pět hodin.

Zpět
Sdílet
Diskuse