Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radka Klučárová
17. března 2023 12:16
Čas čtení 0:53

Pokud máš v mobilu nainstalované tyto podvodné WhatsApp a Telegram aplikace, vymaž je. Mohou tě připravit o peníze

Kategorie:
Uložit Uložené

Využívají název oblíbených platforem, ale také jejich loga a celkový vizuál. Na běžné uživatele tak působí téměř k nerozeznání.

Podvodníci vyhledávají stále sofistikovanější metody, jak lidi okrást o peníze. Výzkumníci společnosti ESET objevili falešné aplikace vydávající se za služby Telegram a WhatsApp, které ti dokážou vybílit účet.

Podvodné weby se vydávají za oficiální stránky oblíbených aplikací. Tyto nebezpečné stránky využívají nejen název oblíbených platforem, ale také jejich loga a celkový vizuál. Na běžné uživatele tak působí téměř k nerozeznání a uživatelé mohou snadno naletět.

16. března 2023 10:05 Čas čtení 0:27 USA hrozí TikToku zákazem, pokud čínští vlastníci neprodají svůj podíl ve firmě USA hrozí TikToku zákazem, pokud čínští vlastníci neprodají svůj podíl ve firmě

Podvodníci se dostanou do tvé kryptoměnové peněženky

Společnost ESET upozorňuje, že aplikace dokáží například vyměnit adresu kryptoměnové peněženky. Klíčové je pro ně zachytit tvou konverzaci prostřednictvím speciálních funkcí zvaných clipper a nahradit všechny odeslané a přijaté adresy adresami útočníků.

Tyto aplikace útočníci často propagují například prostřednictvím reklam v Google vyhledávání, a tak na rizikové obsahy mohou uživatelé kliknout, aniž si to vůbec uvědomí.

„Zkompromitované verze těchto aplikací využívají útočníci ke krádeži kryptoměn. Většina identifikovaných škodlivých aplikací obsahuje clippery, tedy typ malwaru, který krade nebo upravuje obsah clipboardu. Všechny clippery jdou po finančních prostředcích obětí v kryptoměnách, přičemž několik se zaměřuje na kryptopeněženky,“ přibližuje ESET.

Kompletní seznam nebezpečných aplikací a webů zveřejnili odborníci z ESETu na webu

ESET
Zdroj: ESET
Domů
Sdílet
Diskuse