Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
17. března 2023 15:36
Čas čtení 0:34

Produkce kokainu boří rekordy, v Evropě vznikají nová centra pašování

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Produkce kokainu boří rekordy, v Evropě vznikají nová centra pašování
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití

Navýšila se celosvětová produkce kokainu, jde o nejvyšší nárůst od roku 2016. Důvodem je rozšíření pěstování koky a zlepšování výrobních technik. Hrozí rozšíření do Afriky a Asie.

Podle zprávy Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) celosvětová produkce kokainu po poklesu během pandemie vyšplhala na rekordní úroveň. Mezi lety 2020 a 2021 vyskočila o 35 procent. Jde o největší nárůst od roku 2016, informuje CBS.

21. října 2022 19:45 Čas čtení 0:49 Heroin, kokain ani pervitin už nebudou v části Austrálie mimo zákon Heroin, kokain ani pervitin už nebudou v části Austrálie mimo zákon

Úřad zveřejnil zprávu krátce poté, co byla v Tichém oceánu zadržena ponorka se dvěma mrtvými těly a téměř třemi tunami kokainu na palubě. Podle dokumentu je důvodem nárůstu rozšíření pěstování koky a zdokonalení technik výroby kokainu. V Evropě vznikají nová centra pašování této drogy. Mezi nimi je např. Rotterdam, Antverpy nebo Hamburk.

Hrozí rozšíření trhů s kokainem do Afriky a Asie

Hlavní trhy tak zůstávají v Americe a Evropě. Výkonná ředitelka UNODC Ghada Waly však varuje před možným rozšířením do Afriky a Asie. „Vyzývám vlády a další subjekty, aby zjistily, jak lze této nadnárodní hrozbě čelit opatřeními založenými na zvyšování povědomí, prevenci a mezinárodní spolupráci,“ komentuje.

Domů
Sdílet
Diskuse