Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
17. března 2023 17:32
Čas čtení 0:30

Čína s Ruskem podepíšou dohodu o spolupráci. Vzájemné vztahy vstupují do nové éry, věří

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čína s Ruskem podepíšou dohodu o spolupráci. Vzájemné vztahy vstupují do nové éry, věří
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin

Ruský prezident Vladimir Putin podepíše příští týden v Moskvě se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem prohlášení o „nové éře“ partnerství a spolupráce. V pátek to oznámil poradce ruského prezidenta pro zahraniční politiku Jurij Ušakov.

„Vedoucí představitelé podepíší společné prohlášení o posílení komplexního partnerství a strategických vztahů, které vstupují do nové éry,“ citovaly ruské tiskové agentury Ušakova. Poradce dodal, že Putin a Si Ťin-pching podepíší také prohlášení o rusko-čínské hospodářské spolupráci do roku 2030 a další dvoustranné dokumenty. Informuje o tom TASR prostřednictvím agentury AFP.

Ušakov rovněž potvrdil, že oba lídři budou v Moskvě také jednat o situaci na Ukrajině. Při této příležitosti ocenil umírněný postoj Číny k rusko-ukrajinskému konfliktu. Podle něj Peking „chápe skutečné příčiny této krize“. Moskva zároveň vítá čínský mírový plán pro Ukrajinu, který byl zveřejněn v únoru.

17. března 2023 16:40 Čas čtení 0:20 Na Vladimira Putina je vydán zatykač, obvinil ho Mezinárodní trestní soud v Haagu Na Vladimira Putina je vydán zatykač, obvinil ho Mezinárodní trestní soud v Haagu

Čínský prezident navštíví Rusko ve dnech 20. až 22. března. Putin pozval Si Ťin-pchinga do Ruska loni v prosinci. Jak tehdy řekl, návštěva by mohla „celému světu ukázat sílu rusko-čínských vazeb“.

Domů
Sdílet
Diskuse