Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
17. března 2023 20:30
Čas čtení 0:49

EU a Británie přivítaly vydání zatykače na Vladimira Putina

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
EU a Británie přivítaly vydání zatykače na Vladimira Putina
Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND/volně k užití

Za „důležité rozhodnutí“ pro mezinárodní spravedlnost a ukrajinský lid označil v pátek šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell zatykač, který vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) na ruského prezidenta Vladimira Putina za válečné zločiny na Ukrajině.

„V Evropské unii jsme vždy jasně říkali, že osoby odpovědné za nezákonnou agresi proti Ukrajině musí být postaveny před soud, a tato záležitost Mezinárodního trestního soudu je jen začátkem procesu vyvozování odpovědnosti,“ řekl Borrell. TASR převzala zprávu z agentury AFP.

17. března 2023 16:40 Čas čtení 0:20 Na Vladimira Putina je vydán zatykač, obvinil ho Mezinárodní trestní soud v Haagu Na Vladimira Putina je vydán zatykač, obvinil ho Mezinárodní trestní soud v Haagu

ICC v páteční tiskové zprávě uvedl, že zatykač vydává i na prezidentskou komisařku pro práva dětí Mariji Alexejevnu Lvovou-Bělovou. Podle soudu existují oprávněné důvody domnívat se, že jsou Putin a Lvová-Bělová zodpovědní za válečný zločin nezákonné deportace obyvatelstva, konkrétně dětí, a jejich nezákonný přesun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.


Zatýkací rozkaz na Putina přivítal v pátek také britský ministr zahraničí James Cleverly s tím, že vyšetřování zločinů na Ukrajině musí pokračovat, cituje TASR AFP. „Vítáme krok nezávislého ICC, jenž chce hnát k zodpovědnosti ty, kteří jsou na vrcholu ruského režimu včetně Vladimira Putina,“ napsal na Twitter Cleverly s tím, že „ti, kteří jsou zodpovědní za strašlivé válečné zločiny na Ukrajině, musí být postaveni před soud“.

Domů
Sdílet
Diskuse