Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2023 12:11
Čas čtení 0:34
Veronika Dlesková

Indonésie staví v džungli nové hlavní město. Má být dvakrát větší než New York

Indonésie staví v džungli nové hlavní město. Má být dvakrát větší než New York
Zdroj: Pixabay/workingzen/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ARCHITEKTURA EKOLOGIE
Uložit Uložené

Na východě Bornea pokračuje výstavba nového hlavního města Indonésie. Metropole Nusantara má být do roku 2045 uhlíkově neutrální, odborníci ale projekt kritizují. Ohrožuje místní obyvatele i vzácná zvířata.

Vznik nového hlavního města schválila indonéská vláda loni v lednu. Slavnostní ceremoniál k jeho otevření se dle České televize plánuje na srpen příštího roku. Nahradit má současnou metropoli Jakartu. 

Podle vrchních představitelů země má být Nusantara ekologicky udržitelným městem uprostřed džungle. Podle odborníků ale projekt zmenšuje přirozené prostředí ohrožených orangutanů a nutí místní domorodce k opuštění oblasti. Informuje o tom stanice ABC News.

Doporučeno
Proč se v Chicagu barví řeka nazeleno za dozvuků několikadenní párty? Taková je historie Dne (ne)svatého Patrika Proč se v Chicagu barví řeka nazeleno za dozvuků několikadenní párty? Taková je historie Dne (ne)svatého Patrika 17. března 2023 13:00

Indonésie začala s výstavbou města v polovině roku 2022. Projekt je rozsáhlý a velikost metropole by měla být dvakrát větší než americký New York. Nusantara by měla být plná zeleně a používat by měla obnovitelné zdroje energie. „Musíme přemýšlet nad rámec toho, co se děje dnes, a snažit se řešit problémy, které přinese budoucnost,“ uvedl Bambang Susantono, předseda Nusantara National Capital Authority. 

Pokud půjde vše podle plánu, mělo by se do roku 2025 z Jakarty do Nusantary přesídlit 60 000 obyvatel. 

Doporučeno
Kvíz: Jak dobře znáš Prahu? Kvíz: Jak dobře znáš Prahu? 17. března 2023 14:30
Domů
Sdílet
Diskuse