Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
18. března 2023 16:48
Čas čtení 0:49

Miliony mrtvých ryb zaplavily australské město. Jde o následek globálního oteplování, tvrdí odborníci

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Miliony mrtvých ryb zaplavily australské město. Jde o následek globálního oteplování, tvrdí odborníci
Zdroj: Unsplash/Jakub Kapusnak/volně k užití

Australské město Menindee se v pátek probudilo do hrůzného rána. V řece Darling-Baaka objevili jeho obyvatelé miliony mrtvých ryb. Podle odborníků jde o následek dlouhodobých vyšších teplot, se kterými se oblast potýká.

Obyvatelé města Menindee v australském státě Nový Jižní Wales v pátek zjistili, že nedaleká řeka Darling-Baaka je plná mrtvých ryb. Jejich celkový počet se odhaduje na miliony. Odborníci tvrdí, že jde o následek dlouhodobých vyšších teplot, na které není místní fauna zvyklá. V sobotu v oblasti naměřili 41 stupňů Celsia, uvádí to deník The Guardian

17. března 2023 11:20 Čas čtení 1:24 Česká zoo poslala do Afriky přes sto ohrožených druhů nosorožců, antilop a dalších zvířat Česká zoo poslala do Afriky přes sto ohrožených druhů nosorožců, antilop a dalších zvířat

Oteplování nejen v Austrálii

Vyšší teploty jsou na tomto území čím dál častější a intenzivnější. Podle BBC se v Menindee, které má asi 500 obyvatel, tento incident nestal poprvé. Před třemi lety se místní setkali s podobným úhynem ryb ve stejné řece. Nešlo však o tak velké množství.

Podle odborníků je pravděpodobné, že počet mrtvých ryb v řece bude nadále stoupat, protože rozklad již uhynulých živočichů zapříčiní úbytek kyslíku v řece. 

BBC uvádí, že se Země od dob průmyslové revoluce oteplila už o 1,1 stupně Celsia. Odborníci varují před dalším oteplováním, pokud vlády všech zemí světa nebudou usilovat o celoplošné snížení emisí. 

Domů
Sdílet
Diskuse