Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2023 11:22
Čas čtení 4:54
Tereza Šnajdrová

„Totální darda.“ Drsní rappeři $uicideboy$ si podmanili Prahu, jejich show připomínala skupinovou terapii (Reportáž)

„Totální darda.“ Drsní rappeři $uicideboy$ si podmanili Prahu, jejich show připomínala skupinovou terapii (Reportáž)
Zdroj: Refresher/David Marcin
REFRESHER ČESKO KONCERTY PRAHA RAP
Uložit Uložené

Do Česka se po pěti letech vrátilo americké rapové duo $uicideboy$. Na sobotním koncertě nechyběl ani Refresher a přináší ti z něj reportáž.

Sobotní večer v holešovické Sportovní hale Fortuna odstartoval v 19:00 hodin. Brány se příchozím otevřely už o hodinu dříve, avšak odbavení neprobíhalo tak rychle, jak by si možná pořadatelé přáli. Ještě v sedm hodin večer byly před halou velké zástupy lidí, přitom na stage už přicházel první support večera – DJ Scheme.

Doporučeno
„Satanisté a narkomani, kteří ničí mládež.“ $uicideboy$ svými temnými texty pomáhají a přepisují historii rapu „Satanisté a narkomani, kteří ničí mládež.“ $uicideboy$ svými temnými texty pomáhají a přepisují historii rapu 18. března 2023 12:00

Po vstupu do haly čekalo na příchozí nemilé překvapení. Šatny nejsou, nebudou, a bundy je tak nutné mít stále na sobě. Z předchozích zkušeností víme, že ve Sportovní hale Fortuna na koncertech šatny bývají, a skoro se tak zdálo, jako by návštěvníci byli pro pořadatele až na posledním místě. Mnoho lidí na koncert přijelo ze všech koutů republiky, noční teploty dosahovaly 6 °C, a přijít na show jen v tričku nebo mikině tak bylo nemyslitelné. Lidé byli naštvaní a na jejich náladě nepřidalo ani to, že na všech barech v hale bylo možné platit pouze hotovostí.

SuicideboysSuicideboysSuicideboysSuicideboys
Zobrazit galerii
(6)


Než přišly na řadu hlavní hvězdy večera $uicideboy$, čekalo na příchozí hned pět předskokanů a v prostorné hale se už od začátku dalo napětí krájet. A nejen napětí. Ačkoli jsou holešovické prostory nekuřácké, v davu se kouřilo a hulilo, což bylo místy až obtěžující. Sekuriťáci, kteří stále procházeli davem, si s tím však nelámali hlavu, tak jsme se od toho pokusili oprostit i my.

Když přísloví „méně je někdy více“ neplatí

V 19:00 přišel na stage DJ Scheme, kterého přítomní přivítali mohutným potleskem, avšak ne všichni se na něj dostali. Někteří totiž stále postávali před halou a čekali na odbavení. Druhý support, rapper Chetta, měl už o něco větší štěstí. Během jeho setu, který začal krátce před půl osmou, už byly zaplněny zhruba dvě třetiny haly. Chetta s přítomnými viboval, v davu vznikaly první moshe, zpívalo se, tančilo… Rapper byl trefou do černého a skvěle připravil půdu dalšímu supportu, kterým byl Shakewell.
 
Americký rapper přišel na stage za mohutného skandování svého jména, do přítomných tlačil jeden track za drahým, otevíral velké pity a svůj set překvapivě zakončil coverem skladby Enter Sandman od Metallicy. Shakewella vzápětí na stagi vystřídal Germ, rapper, který původně pochází z Německa. „Fuck yeah,“ skandovala téměř celá hala poté, co Germ odehrál první track. Pak nastal scénář, který už jsme viděli – moshovalo se, dav tančil jako šílený, skandoval Germovo jméno nebo G 59 (hudební label $uicideboy$).

Doporučeno
Yannis z kapely Foals: Hudba je pro mě jako terapie. Už nejsem nešťastný, deska Life Is Yours je plná radosti (Rozhovor) Yannis z kapely Foals: Hudba je pro mě jako terapie. Už nejsem nešťastný, deska Life Is Yours je plná radosti (Rozhovor) 16. března 2023 6:00

Po jeho zhruba 20 minut dlouhém setu se pódium vyprázdnilo. Následovala dlouhá pauza, při níž lidé skandovali „$uicideboy$“ a sbírali energii, kterou ten večer ještě tolik potřebovali. Hlavní hvězda je teprve před nimi, stejně jako další support, a mnozí již přitom mohli ždímat svá trika. Tím, jak dav po celou dobu akce pařil jako šílený, vzniklo v hale neuvěřitelné teplo. A to jsme my, návštěvníci, museli přežít v bundách.
 
Po dlouhé pauze přišel na stage Ski Mask the Slump God, americký rapper, který se dostal do povědomí mnohých především díky rapperu XXXTentacionovi, který byl v roce 2018 zastřelen během loupeže. Právě o něm Ski Mask během svého setu několikrát promluvil a zahrál i několik jeho coverů. „Vy jste to nejhlučnější publikum v celé Evropě,“ poděkoval pak tuzemským fanouškům a fanynkám.
 
Vzít si s sebou na tour hned pět předskokanů je odvážné. Energie lidí není bezedná, avšak všem vystupujícím se podařilo udržet v davu skvělý vibe i náladu. I po více než dvou hodinách moshování přítomným nedocházel elán a byli natěšeni na zlatý hřeb večera.

Doporučeno
Album týdne: Jeden banger za druhým. Hyperpopové duo 100 gecs vydalo žánrově rozmanitý uragán 10,000 gecs Album týdne: Jeden banger za druhým. Hyperpopové duo 100 gecs vydalo žánrově rozmanitý uragán 10,000 gecs 17. března 2023 15:00

Nálož surového rapu bavila

$uicideboy$ jako by si z fanoušků a fanynek stříleli. Během čekání na jejich velkolepou show zněly sálem písně od ABBY, I Wanna Dance With Somebody od Whitney Houston a další vypalovačky, které asi nikdo nečekal. Když pak hodiny ukazovaly půl desátou večer, světla zhasla a celou halou se ozýval hurónský křik. Pak přišli na stage $uicideboy$. „Dlouho jsme se neviděli, motherfuckers!“ přivítali Prahu a pustili se do toho.
 
Mate Black, 1000 Blunts nebo $uicideboy$ Were Better in 2015. Americké rappové duo nenechalo přítomné odpočinout si, valilo do nich jeden banger za druhým a tuzemské posluchačstvo to milovalo. „Praho, bavíš se? Jste velmi blázniví, hodně blázniví, ale chceme, abyste byli úplně šílení,“ hecovali $uicideboy$ své fanoušky a fanynky. A fungovalo to. Přítomní jako by se utrhli ze řetězů a jeli nadoraz.

Suicideboys
Zdroj: Refresher/David Marcin


Ruby da Cherry předváděl čisté screamy, $crim rapoval jako o život a celá přední půlka prostoru na stání se proměnila v jeden velký mosh pit. Následovalo zhruba šest písní, včetně I Dream of ChromeSix Lines nebo Two Dragons, and a Messiah, na které si neworleanské duo přizvalo také Germa a Shakewella. Když pak support za mohutného potlesku odešel, dav začal opět skandovat „G 59“, což jako by $uicideboy$ až dojalo. „Vidím samé nádherné tváře. V Česku jsme hráli už dvakrát, jednou na Hip Hop Kempu a jednou v MeetFactory. Kdo nás tam viděl?“ ptal se $crim. Přihlásilo se jen málo lidí. V davu totiž bylo možné vidět především mladé posluchačstvo, a je tak pravděpodobné, že v letech 2017 a 2018, kdy $uicideboy$ navštívili Česko, se koncertů ještě neúčastnilo.
 
Pak už $uicideboy$ přistoupili ke starším trackům, které sklízely největší ovace. Během Do You Believe In God? vznikl mega pit, vzduchem lítaly čepice, bundy, a dokonce i boty a rappeři v tom přítomné celou dobu podporovali. S publikem si hráli jako s jojem, vyzvali jej k wall of death a předtím ještě upozornili, ať o sebe hlavně všichni pečují. „Pokud někdo upadne, zastavte se a pomozte mu zpět na nohy,“ rozdávali rappeři instrukce před zdí smrti.
 
Následovaly Kill Yourself (Part III), kterou zpívala celá hala, Antarctica, Paris nebo třeba 2ND HAND. $uicideboy$ si pro Česko připravili set o zhruba 20 písních a téměř hodinu a půl do fanoušků a fanynek valili jeden track za druhým. „Praha má ty nejlepší pity. Tohle je ta nejlepší show celé naší tour,“ povzbuzovali rappeři přítomné.

SuicideboysSuicideboysSuicideboysSuicideboys
Zobrazit galerii
(9)

Psychické zdraví na prvním místě

Koncert se chýlil ke konci, ale $uicideboy$ věděli, že pro přítomné mají ještě jednu důležitou zprávu, kterou jim chtějí předat. Před posledním trackem ...And to Those I Love, Thanks for Sticking Around se slova ujal $crim, který nejprve všem poděkoval za podporu. Pak už nechal hovořit své srdce. „Musíme si promluvit o něčem důležitém,“ začal.
 
„Chci s vámi mluvit o psychickém zdraví. Všichni asi víte, že jsem bojoval se závislostí na drogách, byl jsem na tom velmi špatně a v hlavě jsem bojoval i s dalšími démony. Důvod, proč jsem dnes tady s vámi, proč jsem stále na živu, je ten, že jsem si řekl o pomoc. Oba jsme si řekli o pomoc. Ať už se nacházíte na nějakém temném místě, máte depresi, nebo jakýkoli jiný problém, řekněte si o pomoc,“ pokračoval $crim.

Suicideboys
Zdroj: Refresher/David Marcin


„Chtěli jsme se zabít. Nevěřili jsme, že někdy bude líp. Ale řekli jsme si o pomoc. Díky tomu jsme naživu. A vy si o ni musíte říct taky. Až se za rok vrátíme, všechny vás tu chci vidět znovu. Všechny do jednoho,“ uzavřel pak emotivní proslov.
 
Řeč o psychickém zdraví publikem zarezonovala na nejvyšší možné úrovni. V davu najednou bylo možné vidět objímání, slzy i sdílení příběhů, proč se někteří cítí tak dole a že jim právě $uicideboy$ zachránili život. „To byla totální darda,“ bylo slyšet v davu, který na tuhle show jen tak nezapomene.

Pokud znáš někoho, kdo potřebuje pomoc nebo potřebuješ pomoc ty sám, obrať se na následující NONSTOP linky: Linka bezpečí (pro děti a studenty do 25 let včetně): 116 111; Linka duševní tísně (pro celou populaci): 476 701 444; Linka první psychické pomoci (pro dospělé) NONSTOP: 116 123. Další krizové linky nalezneš zde.
Domů
Sdílet
Diskuse