Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2023 11:15
Čas čtení 0:44
Kuni Nguyenová

Česko je 18. nejšťastnější zemí na světě. Který národ je na vrcholu pošesté v řadě?

Česko je 18. nejšťastnější zemí na světě. Který národ je na vrcholu pošesté v řadě?
Zdroj: Unsplash/arstyy
NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Užij si 20. března Mezinárodní den štěstí.

Žebříček nejšťastnějších zemí světa pro rok 2023 ovládlo Finsko, a to pošesté v řadě. Za ním následuje Dánsko a třetí je Island. Česko se umístilo na 18. příčce, obdobně jako v předchozím roce. Informuje o tom stanice CNN s odkazem na studii World Happiness Report pro rok 2023

Autoři kombinují data o osobním pojetí štěstí jednotlivců s objektivními faktory. Mezi nimi je HDP na hlavu, sociální podpora, osobní svoboda, nízká korupce v zemi nebo vysoká štědrost v komunitě. 

Finsko je podobně jako v předchozích letech na vrcholu tohoto seznamu. „Je pravda, že (Finové) dělají věci, které bychom si přáli vidět a mohli začít dělat? Nebo je to něco jedinečného na jejich klimatu a historii, co je odlišuje? Naštěstí, alespoň z mého pohledu, je první odpověď správná,“ řekl John Helliwell, jeden z autorů World Happiness Report.

Na opačném konci žebříčku je Afghánistán, který se umístil na 137. příčce. Předposlední Libanon je o jednu příčku výše na 136. místě.

Nejšťastnější země světa pro rok 2023: 

Pořadí Země
1.

Finsko

2.

Dánsko

3.

Island

4.

Izrael

5.

Nizozemsko

6.

Švédsko

7.

Norsko

8.

Švýcarsko

9.

Lucembursko

10.

Nový Zéland

18. 

Česko

Domů
Sdílet
Diskuse