Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
20. března 2023 11:35
Čas čtení 0:54

„Jeden den volna navíc si nemůžeme dovolit.“ Jak reagují firmy, které jsou proti čtyřdennímu pracovnímu týdnu?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
„Jeden den volna navíc si nemůžeme dovolit.“ Jak reagují firmy, které jsou proti čtyřdennímu pracovnímu týdnu?
Zdroj: Pixabay

Ne každé firmě vyhovuje čtyřdenní pracovní týden. Týká se to zejména podniků v oboru logistiky nebo těch, které jsou orientované na zákazníky.

Ačkoliv si půlroční experiment ve Velké Británii pochvalovalo zhruba 90 procent firem, které se rozhodly změněnou pracovní dobu na čtyři dny v týdnu zachovat, ne všechny organizace byly s novým nastavením spokojené. O těchto firmách informuje stanice BBC

Navzdory tomu, že nespokojenost se odráží na malé části účastníků studie, to znamená, že čtyřdenní pracovní týden není automatickým řešením pro všechny. Některé firmy experiment opustily, jiné ještě neučinily krok k přijetí formátu na plný úvazek.

Nemohli jsme si to dovolit, zní z firem

Příkladem je společnost Allcap pro strojírenské a průmyslové dodávky, která se do čtyřdenního pracovního týdne ve Velké Británii zapojila v červnu 2022. „Jsme obchodní společnost – zákazníci neustále volají po výrobě a konstrukčních součástech,“ uvedl pro BBC šéf společnosti. „Už jsme měli mírně snížený počet zaměstnanců, takže jsme si nemohli dovolit dát zaměstnancům jeden den volna každý týden.“ Během experimentu se ukázalo, že jakmile zaměstnanci dostali plánovaný den volna, byli vyčerpaní. V důsledku toho firma ukončila svůj zkušební provoz o dva měsíce dříve.

6. března 2024 13:00 Čas čtení 4:04 Jak zvládnout pracovní pohovor levou zadní? Poradíme ti, jak získat tvůj vysněný job Jak zvládnout pracovní pohovor levou zadní? Poradíme ti, jak získat tvůj vysněný job

I jiné britské firmy poukázaly na tendence vyhoření v momentě, kdy se pracovní doba „ztenčila“ z pěti dnů na čtyři, ale objem práce zůstal stejný. Šlo zejména o podniky orientované na zákazníky.

O půlročním experimentu ve Velké Británii jsme tě dříve informovali jak prostřednictvím článku, tak i videoreportáže, ve které jsme se ptali Pražanů, zda by byli ochotni přistoupit ke zkrácené pracovní době. 

Domů
Sdílet
Diskuse