Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
20. března 2023 13:32
Čas čtení 0:57

Covid bude brzy vyřazen ze seznamu nakažlivých nemocí. Zruší se trest za jeho šíření

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Covid bude brzy vyřazen ze seznamu nakažlivých nemocí. Zruší se trest za jeho šíření
Zdroj: Archív Medirexu

Podle předkladatelů návrhu se již podařilo shromáždit dostatečné množství poznatků o koronaviru, díky čemuž je možné zajistit jeho účinnou léčbu i prevenci.

Vypuštění nemoci COVID-19 ze seznamu nakažlivých nemocí, jejichž zaviněné šíření je trestné, se nejspíš brzy dočkáme. Konkrétní datum není zatím stanovené. Nicméně ministerstvo spravedlnosti počítá s tím, že to bude dřív než v červenci. Vyhovělo tak připomínce ministerstva zdravotnictví. Informuje o tom ČTK s odkazem na návrh změny příslušného nařízení vlády, který předložilo ministerstvo spravedlnosti po připomínce ministerstva zdravotnictví.

Resort nyní uznal, že možnost uvolnění striktně nastavených pravidel o povinné izolaci lze považovat za naléhavý obecný zájem. „Na základě analýzy vývoje epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19 a s tím souvisejícím vyhodnocením dopadů tohoto onemocnění na populaci v České republice již z pohledu ochrany veřejného zdraví není odůvodnitelné ponechání stávajícího stavu až do července 2023,“ konstatovalo ministerstvo spravedlnosti v aktualizovaných doprovodných materiálech k návrhu.

Do rukou lékařů

„Již se podařilo shromáždit dostatečné množství poznatků o tomto onemocnění a je možné zajistit jeho účinnou léčbu a prevenci závažných život ohrožujících stavů,“ uvedli předkladatelé návrhu. Šíření onemocnění COVID-19 už podle nich nedosahuje takové úrovně společenské škodlivosti, jakou má šíření jiných nemocí uvedených v seznamu.

17. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě?

Léčení koronaviru by se podle ministerstva zdravotnictví mělo vrátit do rukou lékařů. Zda nakaženého člověka pošlou do izolace, mají lékaři rozhodovat podle několika faktorů. Mezi nimi je míra rizika, zdravotní stav pacienta, jeho okolí nebo vykonávaná práce.

Za šíření nakažlivé lidské nemoci ukládá trestní zákoník šest měsíců až tři roky vězení. Na vládním seznamu těchto onemocnění nadále zůstávají například cholera, mor, AIDS, pohlavní nemoci, salmonelózy, SARS, záškrt nebo tuberkulóza.

Domů
Sdílet
Diskuse