Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
20. března 2023 14:25
Čas čtení 0:44

Mapa zapomenutých pozemků a domů: Podívej se na seznam, zda ti některý ze 150 tisíc nepatří

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mapa zapomenutých pozemků a domů: Podívej se na seznam, zda ti některý ze 150 tisíc nepatří
Zdroj: ÚZSVM

Úřad pravidelně aktualizuje seznam „hluchých míst“, která nemají identifikované vlastníky. Ověř si, zda náhodou nemáš zapomenutý pozemek či stavbu.

Možná ti patří nějaký pozemek či nemovitost, a ani o tom nevíš. Skoro 150 tisíc z nich po celém Česku totiž stále nemá jasného majitele. Buď nepatří nikomu, nebo mají vlastníka zapsaného s nedostatečnými údaji. 

15. března 2023 17:04 Čas čtení 1:24 Velké nic Víta Klusáka a Mariky Pecháčkové: Žijeme na dřeň (Videorozhovor) Velké nic Víta Klusáka a Mariky Pecháčkové: Žijeme na dřeň (Videorozhovor)

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se pravidelně snaží dohledat majitele a vyzývá českou veřejnost, aby své potenciální vlastnictví zkontrolovala. Seznam vždy aktualizuje dvakrát za rok. Příčina se datuje do 50. let, kdy byly veřejné registry majetku na určitou dobu úplně zrušeny, později se zavedly zjednodušené evidence. Zatímco část majetku přešla na obce nebo se zprivatizovala, na řadu z nich se zapomnělo úplně.

Na tomto odkazu si ověř si, zda nevlastníš pozemek nebo stavbu

Pokud nalezneš majetek, který může patřit přímo tobě, zbytečně neotálej. Obrať se na obecní úřad v místě, kde pozemek leží. Zde ti již vysvětlí, které dokumenty budeš muset doručit, aby ti mohlo být vlastnické právo uznáno. Většinou jde o rodné listy, oddací listy, úmrtní listy a podobně.

Kompletní manuál nalezneš ZDE

Pokud se ty nebo jiný vlastník nepřihlásí ÚZSVM nejpozději do 31. 12. 2023, uběhne lhůta daná novým občanským zákoníkem. Stavby či pozemky pak propadnou státu.

Domů
Sdílet
Diskuse