Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
20. března 2023 15:54
Čas čtení 1:22

Čínský prezident Si Ťin-pching dorazil do Moskvy, má představit mírový plán pro Ukrajinu i „prohlubovat přátelství“ Ruska a Číny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čínský prezident Si Ťin-pching dorazil do Moskvy, má představit mírový plán pro Ukrajinu i „prohlubovat přátelství“ Ruska a Číny
Zdroj: TASR/AP/Alexei Druzhinin

Čínský vůdce Si Ťin-pching dnes přiletěl na plánovanou návštěvu Ruska. Bude jednat s prezidentem Vladimirem Putinem o válce na Ukrajině, představí mírový plán, v plánu je ale i zlepšení obchodních vztahů.

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl v pondělí na třídenní návštěvu Moskvy. „Věřím, že tato návštěva bude plodná a dá nový impuls zdravému a stabilnímu vývoji čínsko-ruských vztahů,“ řekl Si Ťin-pching při příjezdu, cituje ho agentura TASR. Zároveň označil Čínu a Rusko za dobré sousedy a spolehlivé partnery.

Čínský vůdce bude jednat se svým protějškem Vladimirem Putinem, má mu představit mírový plán pro válku na Ukrajině. Dvanáctibodový plán Peking zveřejnil 24. února v den ročního výročí války. Vyzývá v něm, aby se země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, požaduje zřízení humanitárních koridorů, ale i ukončení západních sankcí proti Rusku. 

Proti mírovému plánu se ohradil Kyjev i Washington

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve uvedl, že s některými body nesouhlasí a že by Čína měla na mírovém plánu spolupracovat s Ukrajinou. Spojené státy čínský mírový plán odmítají. Domnívají se, že by se tak potvrdily územní zisky Ruska. Požadavek, aby Rusko opustilo ukrajinské území, zopakoval i tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov.

Peking se sice k válce oficiálně staví neutrálně, vpád ruských vojsk na Ukrajinu ale odmítl odsoudit. Západní analytici vnímají tuto návštěvu jako významnou diplomatickou podporu. Objevují se i obavy, že by Čína mohla Rusku začít poskytovat vojenskou pomoc, včetně zbraní a munice. 

20. března 2023 10:51 Čas čtení 0:52 Putin bude zatčen, pokud vstoupí do Německa, oznámil německý ministr spravedlnosti Putin bude zatčen, pokud vstoupí do Německa, oznámil německý ministr spravedlnosti

Politický i obchodní partner 

Bude se jednat i o obchodu. Pro Rusko je totiž Čína klíčovým exportním trhem, obzvláště po ruské invazi na Ukrajinu. Kvůli zavedení západních sankcí se Rusko snaží dále obchodní výměnu mezi zeměmi prohlubovat, aby byl jejich dopad na ruskou ekonomiku co nejmenší. 

Si Ťin-pching přicestoval do Moskvy jen několik dní poté, co Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal na Putina zatykač za válečné zločiny na Ukrajině. Rusko, které není součástí ICC, zatykač označilo za neplatný. Čínské ministerstvo zahraničních věcí v pondělí ICC vyzvalo, aby se vyhnul politizaci a dvojím standardům a respektoval imunitu hlav států.

Domů
Sdílet
Diskuse