Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2023 18:55
Čas čtení 1:07
Kateřina Viková

Francouzský buldoček se stal nejoblíbenějším psem. Po 31 letech sesadil labradora

Francouzský buldoček se stal nejoblíbenějším psem. Po 31 letech sesadil labradora
Zdroj: Wikimedia Commons/Nicolas de Camaret/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI DOMÁCÍ MAZLÍČCI
Uložit Uložené

Francouzský buldok zvítězil v americkém žebříčku Kennelova klubu čistokrevných psů.

Malé francouzské plemeno za poslední dekádu neustále šplhá v žebříčku oblíbenosti. V předchozím roce se v pořadí klubu, který vede největší registr čistokrevných psích rodokmenů v USA, umístil jako druhý. Letos už zvítězil. 

„Nelze je nemilovat. Jsou to skvělí společníci, jsou roztomilí a mazliví,“ cituje Reuters chovatele Johnnyho Danleyho z Atlanty.

Doporučeno
Američan uslyšel divný zvuk u dveří. Otevřel a kousl ho skoro třímetrový aligátor Američan uslyšel divný zvuk u dveří. Otevřel a kousl ho skoro třímetrový aligátor 19. března 2023 16:07

V roce 2012 byli buldočci až na 14. místě. Od té doby se chovatelské registrace zdesetinásobily, uvedl klub na svém webu. Danley začal chovat francouzské buldočky asi před dvanácti lety jako koníček a prodával je přátelům, než si v roce 2018 otevřel vlastní podnik Damn Danley Kennels.

Roztomilí, ale drazí

Štěňata buldočků ale nejsou nejlevnější, prodávají se i za 3 tisíce dolarů (přes 60 tisíc korun). „Slyšel jsem o případu, kdy se buldoček prodával za milion dolarů. My ale prodáváme běžným lidem z nižší střední třídy, kteří nechtějí utratit celé jmění za skvělého společníka,“ řekl Danley.

Rostoucí popularita plemene a s ní i cena vedly podle klubu v posledních letech k nárůstu jejich krádeží. V roce 2021 dokonce zpěvačce Lady Gaga ukradli dva buldočky v Los Angeles. Při incidentu, který se dostal do titulků světových novin, byl dokonce postřelen zpěvaččin pejskař.

Buldočči mohou trpět zdravotními problémy

Danley uznal, že někteří z těchto malých pejsků mohou mít zdravotní problémy postihující dýchací systém a míchu. Riziko je však mnohem nižší, pokud se k rozmnožení chovu používají pouze zdraví psi.

Doporučeno
Velký přehled nákladů na domácí mazlíčky: Spočítali jsme, na kolik tě ročně vyjde tvůj pes nebo kočka Velký přehled nákladů na domácí mazlíčky: Spočítali jsme, na kolik tě ročně vyjde tvůj pes nebo kočka 12. května 2023 11:00

Bývalé číslo jedna, labradorský retrívr, má stále spoustu příznivců, posunul se jen o stupínek dolů na druhé místo. Třetí získal zlatý retrívr, čtvrté německý ovčák a pátý se umístil pudl. „Miluji labradory,“ řekl jeden z chovatelů, ale francouzští buldoci jsou nejlepší. Jsou jako malí lidé. Když se na vás podívají, rozteče se vám srdce.“

Domů
Sdílet
Diskuse