Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková ČTK
23. března 2023 18:27
Čas čtení 0:41

Léky už si budeš moct vyzvednout i v létě na dovolené. E-recepty budou fungovat po Evropě

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Léky už si budeš moct vyzvednout i v létě na dovolené. E-recepty budou fungovat po Evropě
Zdroj: Pexels/volně k užití

Vyzvednout si léky na český e-recept v dalších zemích Evropy bude možné do několika měsíců. Už v létě by Češi mohli využít elektronický recept v Chorvatsku, Polsku, Španělsku, Finsku, Estonsku nebo Portugalsku.

V současné době je k vyzvednutí léků v zahraničí vyžadován papírový recept. Už od léta se ale Česká republika přidává k projektu Evropské komise, který umožní pacientům vyzvednout si léky v zahraničí pomocí e-receptu. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová.

23. března 2023 15:50 Čas čtení 0:41 Zájem o gymnázia stále stoupá, letos podaly přihlášku desítky tisíc lidí. Kam ses přihlásil*a ty? Zájem o gymnázia stále stoupá, letos podaly přihlášku desítky tisíc lidí. Kam ses přihlásil*a ty?

„Pokud si své léky zapomeneme zabalit nebo se nám třeba pobyt v zahraničí nečekaně protáhne a s léky nevystačíme, bude stačit kontaktovat svého lékaře, který běžným způsobem vystaví eRecept a pacient si jej v daném místě vyzvedne,“ uvedla Storová na webu SÚKL

Kromě výše zmíněných zemí, které začnou e-recepty přijímat od léta, podniklo první kroky ke spuštění přeshraniční preskripce také Řecko, Irsko, Maďarsko, Lotyšsko, Itálie, Litva a Kypr. Zapojení států do projektu je dobrovolné a o definitivním datu spuštění rozhodne Evropská komise. 

Domů
Sdílet
Diskuse