Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová ČTK
24. března 2023 9:28
Čas čtení 0:52

Ministr Jurečka věří, že neporušil zákon, a výzvy k odchodu odmítá. Hlasuj v anketě, jaký máš názor ty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ministr Jurečka věří, že neporušil zákon, a výzvy k odchodu odmítá. Hlasuj v anketě, jaký máš názor ty
Zdroj: Úřad vlády ČR

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl jako absurdní výzvy ke svému odchodu z funkce kvůli nahrávce, kterou včera zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD).

Jurečka měl nabídnout generálnímu řediteli Úřadu práce ČR Viktoru Najmonovi před jeho odvoláním mimořádnou odměnu, pokud sám rezignuje. Jurečka novinářům řekl, že postupoval podle služebního zákona, píše ČTK. „Panu generálnímu řediteli jsem opakovaně říkal výtky. Nakonec jsem postupoval podle zákona. Předal jsem mu služební hodnocení, kde jsou shrnuty všechny věci, které jsem mu vytýkal... jasně odmítám jakékoliv nařčení, že jsem nepostupoval v souladu se zákonem,“ uvedl ministr. Najmon se podle něj může obrátit na ministerstvo vnitra a soud. Odpovědi na to, zda je nahrávka autentická, se Jurečka vyhnul s vysvětlením, že ji neslyšel.

23. března 2023 12:05 Čas čtení 1:22 Nahrávka: Jurečka mi za rezignaci nabídl „držhubné“, tvrdí exšéf Úřadu práce ČR. Policie to prošetří (Aktualizováno) Nahrávka: Jurečka mi za rezignaci nabídl „držhubné“, tvrdí exšéf Úřadu práce ČR. Policie to prošetří (Aktualizováno)

Jurečka také novinářům ukázal šanon se služebním hodnocením Najmona a s výhradami. Na tiskovou konferenci přinesl i druhou tlustou složku, která podle něj obsahovala dopisy s kritikou a výhradami k fungování úřadu, jež psal v minulém volebním období Babiš jako premiér. Kvůli dlouhodobé kritice Najmonovy práce označil Jurečka nynější výzvy k odvolání či svému odstoupení za „poměrně absurdní“.

Služební zákon byl porušen, věří Karel Havlíček

O možném porušení služebního zákona a případném odvolání Jurečky mluvil na dnešní tiskové konferenci předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček. „Stínová vláda na základě právních stanovisek konstatuje, že celá věc má prvky vydírání, uplácení a může se jednat o zneužití pravomoci úřední osoby. Máme služební zákon, který byl jednoznačně porušen,“ řekl. Fiala by měl Jurečku podle ANO odvolat, pokud shledá porušení služebního zákona.

Anketa:
Jaký máš názor ty?
Jurečka by měl odstoupit.
Nemyslím si, že by měl kvůli tomu ministr odsoupit.
Tyhle aféry každého jenom otravují.
Je mi to jedno.
Jurečka by měl odstoupit.
92 %
14493 Hlasů
Nemyslím si, že by měl kvůli tomu ministr odsoupit.
5 %
733 Hlasů
Tyhle aféry každého jenom otravují.
2 %
332 Hlasů
Je mi to jedno.
1 %
167 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse