Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2023 10:05
Čas čtení 0:33
Kristýna Dobiášová

Kolem Země proletí asteroid, kdy ho můžeš pozorovat? Půjde to i online

Kolem Země proletí asteroid, kdy ho můžeš pozorovat? Půjde to i online
Zdroj: Pixabay
ZAHRANIČÍ NASA VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zemi o víkendu mine asteroid. Ideálním dnem pro pozorování je 25. březen, kdy bude nejblíže. Znovu se přiblíží v roce 2026.

Mezi Zemí a Měsícem o víkendu proletí asteroid. Ačkoliv jsou takové průlety běžné, NASA uvádí, že je vzácné, aby se takto velký objekt přiblížil tak blízko. K podobným událostem dochází přibližně jednou za deset let. Vědci odhadují velikost na 40 až 90 metrů v průměru.

Doporučeno
Nalezli jsme základní stavební kameny života na planetce, tvrdí japonští vědci Nalezli jsme základní stavební kameny života na planetce, tvrdí japonští vědci 23. března 2023 14:07

Asteroid s názvem 2023 DZ2 objevili před měsícem. Zemi mine rychlostí 28 000 km/h. Zájemci jej mohou pozorovat pomocí dalekohledů a malých teleskopů. „Neexistuje žádná šance, že by tento ‚zabiják měst‘ zasáhl Zemi, ale jeho blízké přiblížení nabízí skvělou příležitost k pozorování,“ uvedl v prohlášení šéf planetární obrany Evropské kosmické agentury Richard Moissl.

K Zemi se vrátí v roce 2026

Projekt Virtual Telescope zajistí živé internetové vysílání z těsného přiblížení. Nejblíže bude asteroid 25. března. Další jeho průlet přijde v roce 2026. Původně vědci odhadovali, že by mohl při návratu zasáhnout Zemi, nakonec to však vyloučili.

Domů
Sdílet
Diskuse