Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková ČTK
24. března 2023 17:12
Čas čtení 0:38

Plzeňský soud udělil výjimečný trest muži, který se loni pokusil zavraždit dvě ženy. Odsedí si 22 let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Plzeňský soud udělil výjimečný trest muži, který se loni pokusil zavraždit dvě ženy. Odsedí si 22 let
Zdroj: Pexels/Sora Shimazi/volně k užití

Za dva pokusy o vraždu a jedno znásilnění si muž odsedí 22 let. V pátek o tom rozhodl krajský soud v Plzni. Svou vinu nepřiznal, kvůli opilosti si prý nic nepamatuje. Proti rozsudku se odvolal.

Asmat Širzád žil několik let v Německu, kam přijel z Afghánistánu za větší svobodou a bezpečností. Právě tyto hodnoty ale podle soudu pošlapal, když loni na silvestra přijel oslavit své narozeniny do Karlových Varů, kde napadl dvě ženy. 

„On sám řekl, že do Evropy přijel kvůli svobodě a bezpečnosti, nicméně do tohoto ze svého pohledu bezpečného prostoru vnesl přesně to, před čím z Afghánistánu utíkal. Svým jednáním pošlapal nejen svou snahu žít ve svobodné společnosti, ale pošlapal i základní hodnoty, za kterými do Evropy šel. Dané noci zaútočil na nejvyšší hodnoty naší společnosti, a těmi je lidský život. Za to musí nést odpovědnost,“ uvedla soudkyně Helena Przybylová pro ČTK.

Policie ho díky výpovědi svědků dostihla asi po dvou hodinách. Podle lékařů obě ženy přežily jen díky rychlé lékařské pomoci. Státní zástupkyně pro Širzáda původně navrhovala 18 let vězení. Soud nakonec trest zvýšil na 22 let za mřížemi a následné vyhoštění na dobu neurčitou. Rozsudek zatím není pravomocný, cizinec se proti němu odvolal. 

Domů
Sdílet
Diskuse