Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
25. března 2023 15:20
Čas čtení 0:58

Výtrysky z jádra vzdálené galaxie změnily směr, míří teď k Zemi

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Výtrysky z jádra vzdálené galaxie změnily směr, míří teď k Zemi
Zdroj: NASA

Vědecký tým přezkoumal 657 milionů let vzdálenou galaxii. Výtrysky vycházející z její černé díry momentálně směřují přímo na Zemi.

Vědci kvůli nesedícím údajům prozkoumali galaxii PBC J2333.9-2343. Po bližším prozkoumání se ukázalo, že výtrysky z jejího jádra, které vycházejí ze supermasivní černé díry nebo jejího okolí, nyní směřují přímo k planetě Zemi. Jedná se o tzv. blazar. Informuje o tom Royal Astromical Society.

24. března 2023 11:25 Čas čtení 2:43 Pozor na exekuce: Přinášíme ti přehled, kde a jak zjistíš svoje dluhy Pozor na exekuce: Přinášíme ti přehled, kde a jak zjistíš svoje dluhy

Galaxii PBC J2333.9-2343 dříve klasifikovali jako gigantickou radiovou galaxii. V jedné fázi totiž vysílala na svých obou stranách tryskový materiál o šířce přibližně čtyř milionů světelných let. To představuje přibližně čtyřicetinásobek velikosti naší galaxie. Bylo tedy překvapivé, když se zjistilo, že se galaxie otočila a nyní je natočená k nám.

24. března 2023 10:05 Čas čtení 0:33 Kolem Země proletí asteroid, kdy ho můžeš pozorovat? Půjde to i online Kolem Země proletí asteroid, kdy ho můžeš pozorovat? Půjde to i online

„Galaxii jsme začali studovat, protože vykazovala zvláštní vlastnosti. Naší hypotézou bylo, že relativistický jet (výtrysk) její supermasivní černé díry změnil svůj směr. Abychom tuto myšlenku potvrdili, museli jsme provést mnoho pozorování,“ uvedla autorka článku Lorena Hernández-García z Astrofyzikálního ústavu Millenium.

Kvůli tomuto pohybu o 90 stupňů je nyní PBC J2333.9-2343, vzdálená 657 milionů světelných let, nakloněna přímo k Zemi a v jejím jádru se nachází blazar. Tímto termínem se označuje jádro galaxie, jehož výtrysk plazmatu směřuje k naší planetě.

Na obou stranách galaxie jsou nyní dva velké laloky, které jsou na ní podle vědeckého týmu nejzajímavější. „Skutečnost, že vidíme, že jádro již laloky nevyživuje, znamená, že jsou velmi staré. Jsou to pozůstatky minulé aktivity, zatímco struktury nacházející se blíže k jádru představují mladší a aktivní jety,“ uvedla Hernández-García.

Zatím ale není jasné, jak k rotaci došlo. Jedním z vysvětlení může podle astronomů být, že se střetla s jinou galaxií.

Zpět
Sdílet
Diskuse