Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
25. března 2023 17:24
Čas čtení 1:32

V Česku žije v bezklecových chovech jen 35 % zvířat. Která ze zemí EU je na tom nejhůře?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku žije v bezklecových chovech jen 35 % zvířat. Která ze zemí EU je na tom nejhůře?
Zdroj: Svědectví

Česká republika je na 14. místě evropského žebříčku týkajícího se klecových chovů.

Česká republika je na 14. místě EU z hlediska klecových chovů. Mimo ně žije pouze 35 % českých zvířat. V tiskové zprávě to uvedla společnost Compassion in world farming (CIWF). Celoevropskou kampaň za zákaz klecí podpořil i herec Alan Cumming.

25. července 2022 17:00 Čas čtení 1:54 Lámou se jim nohy, umírají hladem a žízní. Záběry ukazují, jak se v Česku chovají kuřata na maso Lámou se jim nohy, umírají hladem a žízní. Záběry ukazují, jak se v Česku chovají kuřata na maso

Zatímco některé země dělají pokroky v rámci přechodu na bezklecový chov, jiné jsou podle žebříčku velmi pozadu. Žádná země sice není 100% bezklecová, blízko k tomu má ale Lucembursko s podílem 98 % bezklecových chovů nebo Rakousko s podílem 97 %. Oproti tomu pouze 1 % chovaných zvířat na Maltě žije mimo klece, 12 % v Estonsku a ve Španělsku 13 %.

Česká republika se na žebříčku sedmadvaceti zemí umístila na čtrnáctém místě s celkovým podílem 35 % zvířat žijících v bezklecovém chovu. Celý žebříček najdeš na těchto stránkách.

PořadíZeměZvířata mimo klecové chovy
1.Lucembursko98 %
2.Rakousko97 %
3.Švédsko96 %
4.Nizozemsko90 %
5.Německo87 %
6.Slovinsko82 %
7.Dánsko70 %
8.Belgie69 %
9.Finsko54 %
10.Irsko50 %
14.Česká republika35 %
27.Malta1 %

„Právě teď je v sázce dobrý život miliard zvířat. EU má šanci zapsat se do historie tím, že ukončí průmyslové velkochovy. Potřebujeme však vaši pomoc. Musíme zajistit, aby se tato příležitost poskytnout zvířatům právní ochranu, kterou tak zoufale potřebují, nepromarnila. Vyzvěte svého ministra zemědělství, aby se stal hrdinou a dal zvířatům život, který stojí za to žít,“ řekl v rámci kampaně herec Alan Cumming.

V EU žije podle CIWF 300 milionů slepic, prasat, králíků, křepelek, telat, kachen a hus, které celý život nebo jeho podstatnou část strávily v klecích. Často s velmi malým prostorem pro pohyb. Některým zvířatům se navíc podle organizace ubližuje, například slepicím se bolestivě zkracují zobáky.

30. ledna 2023 19:52 Čas čtení 1:10 Kanadští vědci vypěstovali v laboratoři maso, které chutná jako pravé. Je možné, že se dostane i k nám? Kanadští vědci vypěstovali v laboratoři maso, které chutná jako pravé. Je možné, že se dostane i k nám?

„Umístění České republiky přesně v polovině klecového žebříčku rozhodně neodpovídá častému tvrzení zástupců agrobyznysu, že z hlediska welfare patříme ke špičce v celé EU. Naopak vypovídá o tom, že máme před sebou ještě velký kus práce,“ řekla Romana Šonková, vedoucí CIWF pro Českou republiku.


„Je načase, aby naše zákony odrážely to, co ukazují vědecké poznatky, co si přejí občané EU a co si zaslouží zvířata – soucitný chov, který funguje v souladu s přírodou, nikoli proti ní. Proto nutně potřebujeme, aby se náš ministr zemědělství, pan Zdeněk Nekula, stal hrdinou pro hospodářská zvířata a podpořil plán Evropské komise na zákaz klecí a ochranu hospodářských zvířat před mnoha dalšími praktikami způsobujícími zbytečné utrpení.“

Domů
Sdílet
Diskuse