Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. března 2023 9:48
Čas čtení 1:40

Kratom si v automatu možná brzy nekoupíš. Česko plánuje regulaci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Česko chystá speciální zákon o regulaci kratomu. Omezit by měl hlavně jeho volný prodej.

Regulace kratomu se jako téma objevuje průběžně již několik měsíců. Momentálně je ale látka stále volně dostupná, a to nejen ve specializovaných prodejnách, ale i v automatech, kde si návykový kratom může koupit kdokoliv včetně dětí, na rozdíl od alkoholu nebo cigaret. V současnosti se v Česku připravuje návrh zákona, který by měl jeho prodeje regulovat. Informovala o tom Česká televize.

Nenápadný zelený prášek, připomínající matchu, se obvykle sype do vody, případně slazených nápojů. V menším množství funguje stimulačně, ve větším naopak může pomoci člověka utlumit. Při pravidelném užívání většího množství kratomu si ale na látce lze vypěstovat závislost. Na rozdíl od jiných návykových látek ale nepodléhá v České republice regulaci a koupit si jej může naprosto kdokoliv.

30. listopadu 2022 9:54 Čas čtení 1:01 Zákaz kratomu by mohl vytvořit desetitisíce zločinců, stát o regulaci zatím nemá jasno Zákaz kratomu by mohl vytvořit desetitisíce zločinců, stát o regulaci zatím nemá jasno
Kratom.
Kratom. Zdroj: Getty Images/Lauren DeCicca

Momentálně se ale připravuje speciální zákon o regulaci kratomu, který by měl jeho dostupnost omezit. Podle Jindřicha Vobořila, národního protidrogového koordinátora, by měl kratom podléhat podobné kontrole, které v současnosti podléhají například cigarety. Kratom by se tak primárně neměl dostat k osobám mladším osmnácti let. Úplný zákaz kratomu podle Vobořila není na pořadu dne.

Kromě samotného prodeje vidí Vobořil problém také v jeho distribuci. „Měla by být povolení pro nakládání – kdo to dováží, kdo prodává. V tu chvíli do toho budou moct vstupovat instituce, jako třeba potravinářská inspekce,“ řekl Vobořil.

Problém je v dostupnosti

S regulací v takové podobě by neměla problém ani část prodejců. „Kdyby byla regulace, která by omezovala prodej z výdejních zařízení a zavedla by čtečku občanek –⁠ bylo by to platné třeba za rok –⁠, tak čtečky nakoupíme,“ uvedl pro Českou televizi jeden z prodejců. Hlavním problémem mohou být převážně automaty, kde si kratom může během chvilky pořídit naprosto každý. To si uvědomuje právě i řada distributorů.

 

„Ačkoliv se nejedná o nelegální látku ani o nelegální prodej, tak ta volná dostupnost asi není namístě. Je tady přece jen i nějaká společenská odpovědnost,“ vyjádřil se k dostupnosti kratomu starosta Jindřichova Hradce Michal Korzár (ANO). V jeho městě momentálně usilují o odstranění jednoho z prodejních automatů.

26. března 2023 8:30 Čas čtení 4:10 Rostlinné nápoje zažívají boom. S nutriční terapeutkou rozebíráme jejich složení Rostlinné nápoje zažívají boom. S nutriční terapeutkou rozebíráme jejich složení

Téma regulace kratomu se v minulosti objevilo již několikrát. Na podzim minulého roku se konzultovala dokonce možnost zařadit zelený prášek i na seznam zakázaných látek. Vobořil v tomto způsobu omezení ale cestu neviděl ani tehdy. Kromě toho se proti totálnímu zákazu vymezili prodejci.

Lukáš Pfeffer, mluvčí Česko-slovenské společnosti za kratom, popsal obavy prodejců, kteří se kvůli diskusím o regulaci začali předzásobovat. Kromě toho upozornil, že náhlý zákaz prodeje kratomu by mohl „vytvořit desítky tisíc zločinců, kteří si chtějí pouze ulevit od bolesti zad“. Jak bude nakonec konkrétně vypadat regulace kratomu v Česku, se ale teprve ukáže.

Domů
Sdílet
Diskuse