Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2023 14:00
Čas čtení 2:59
Adriana Královičová

FOTO: Česko-slovenský pár vytvořil moderní posed na úpatí vinic. Budeš se v něm cítit jako v Toskánsku

KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

„Chtěli jsme vytvořit tradici vinařského turismu, jak je to běžné například na jižní Moravě či v Toskánsku,“ říká Lenka.

Posed Vinica najdeš ve městě Modra, nedaleko Bratislavy. Vytvořil jej česko-slovenský pár Lenka a Zdeněk pro všechny, kteří si chtějí dopřát relax a odpojit se od běžného života. Pokud ti lahodí dobré víno, tato lokalita je pro tebe jako stvořená. Posed se totiž nachází přímo na úpatí vinic. Moderní domek „na stračí nožce“ tak nabízí nádherný výhled na město.

„Projekt Posed Vinica je skloubením několika našich nápadů, nad kterými jsme přemýšleli už delší dobu. Na jedné straně zde byla myšlenka postavit jakousi budku nebo ‚zašívárnu‘, která by sloužila otci k údržbě vinice. Práce ve vinohradu bývá často náročná a chtěli jsme pro něj vybudovat místo, kde se může skrýt před špatným počasím nebo složit nářadí, které používá při práci,“ přibližuje Lenka.

Hlavním záměrem bylo ukázat návštěvníkům krásu vinic a samotný proces tvorby vína. Zajímavostí stavby v přírodě jsou její moderní technologická řešení. Funguje na principu off-grid. Co takový systém nabízí a co všechno najdeš v domečku, se dočteš v článku.

Posed Vinica,architektúra,interiérový dizajn
Zdroj: Archív: Posed Vinica

V korunách stromů

Objekt stojí v srdci rodinných vinic, které patří Lenčině rodině. Je nenápadný, schovaný v korunách stromů. Do výšky ho zvedají čtyři kovové „nohy“. Lenka s přítelem si všimli, že jedna část pozemku se vůbec nevyužívá a nedá se tam posadit ani vinná réva. Tehdy je napadlo, že by tam mohli umístit „přístřešek“, který bude sloužit Lenčině otci, ale také jako pozorovatelna okolní přírody. „Jelikož vinohrad se nachází na mírném kopci, výhledy z něj jsou opravdu krásné a mnoho lidí se sem chodí procházet,“ tvrdí Lenka.

 
Pár se inspiroval na cestách, kde narážel na krásné glampingové projekty, které sloužily podobným účelům. Říkali si, že by jednou rádi rovněž vytvořili prostor, kde by si vše mohli upravit podle vlastních představ.

 
„Otec mi často zmiňoval, jak byly kdysi vinice plné života a místem setkání všech členů rodiny a známých. Bylo nám líto, že postupně zmizel takový život z vinic, a bylo by skvělé, kdyby se nějakým způsobem podařilo tento život vrátit,“ přibližuje.

Doporučeno
FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí FOTO: Filip s bratrem vytvořili atypickou stavbu. Rozpočet 750 tisíc korun jsme si stanovili s růžovými brýlemi, tvrdí 30. listopadu 2023 14:00

Pár si tedy položil otázku, jak nejlépe by mohl lidem ukázat krásu vinic během celého roku a také „rodiště“ skvělých slovenských vín. Shodli se, že nejlepší bude, když návštěvníci stráví noc v srdci takových vinic.

Posed Vinica,architektúra,interiérový dizajn
Zdroj: Archív: Posed Vinica

Interiér navrhli svépomocí

Na samotnou stavbu narazili v Česku, kde je hned zaujala svým designem a souladem s přírodou. Představovala ideální řešení tím, že je postavena na ocelové podestě, a nezasahuje tak do okolní přírody. Kvůli výhledu a praktickému využití upravili interiér, ale aby co nejvíce pasoval do vinic, museli si vyrobit spoustu věcí svépomocí.

„Při zařizování posedu a koupelny jsme vycházeli zejména ze zkušeností s předělávkou obytných aut, kde je stejně důležité prakticky vtěsnat co nejvíce věcí do miniprostoru. Technickou stránku a vychytávky řeší hlavně Zdeněk, já dolaďuji spíš designovou stránku,“ říká Lenka.

Svépomocí postavili například exteriérovou koupelnu, terasu a venkovní postel, na které mohou návštěvníci v letních měsících spát pod hvězdami. Využili k tomu materiál, který jim zůstal po rekonstrukci domu Lenčina dědečka. Většina věcí, které u posedu najdeš, jako schody vedoucí k pozemku, zábradlí i terasa, je recyklovaná. Stejně tak staré vinařské sudy, které Lenka ošetřila a předělala na venkovní sezení pod posedem.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš známé české budovy? KVÍZ: Poznáš známé české budovy? 24. listopadu 2023 8:00

Samotný interiér nabízí provizorní kuchyni, ve které se nachází zásoba pitné vody, plynový vařič a různé kuchyňské náčiní pro pohodlnou přípravu snídaně či jednoduché večeře. Spát budeš na komfortní posteli, která má dostatek úložného prostoru. Dokonalý výhled na vinice si užiješ díky velkému oknu. Vše je vymyšleno velmi prakticky a tak, aby to zabralo co nejméně místa.

Posed Vinica,architektúra,interiérový dizajn
Zdroj: Archív: Posed Vinica

Inteligentní řešení a moderní design

I když je domeček úzce spjat s přírodou, majitelé se rozhodli zakomponovat do něj moderní vymoženosti s hi-tech řešeními, což z něj činí stavbu s jedinečným designem. Posed není připojen na elektrické ani vodovodní sítě. Užiješ si tak ničím nerušený únik z města.

Je postaven tak, aby nezasahoval do okolní přírody, ale zároveň nabízel co největší komfort. Aby se dal využívat celoročně, je nutné jej vždy před změnou ročního období jemně upravit. Elektřinu si posed vytváří sám pomocí solárních panelů, které jsou napojeny na baterku. Ta je nejen zdrojem osvětlení, ale také exteriérové ​​sprchy či zásuvek. Voda se čerpá z nádrže, kterou si musí sami doplňovat. Venku se nachází také kompostovací toaleta.

„Recyklovaný materiál, pomoc rodiny a naše práce nám umožnily držet si nižší rozpočet. Na druhou stranu jsme chtěli, aby byl posed šetrný k přírodě, ale také příjemný a funkční k užívání. Tak jsme potřebovali investovat více peněz do technologických vychytávek a ekologických řešení. Dohromady jsme se tak snažili vtěsnat do 25 000 eur,“ dodává na závěr Lenka.

Fotky posedu si prohlédni v galerii.

Posed Vinica,architektúra,interiérový dizajnPosed Vinica,architektúra,interiérový dizajnPosed Vinica,architektúra,interiérový dizajnPosed Vinica,architektúra,interiérový dizajn
Zobrazit galerii
(18)
Zpět
Sdílet
Diskuse